Spring naar hoofd-inhoud

Drie man nog kans op een norm

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2015 |   0 reacties

Jaap wint weer overtuigend en Barry is helemaal los na zijn derde zege op een rij. Jaap, Barry, maar ook Ilias zijn nog in de race voor 6 uit 9.

Jaap de Jager van organiserende vereniging HWP Haarlem is nog in de race voor een IM-norm

Na de valse start met 0 uit 2 leek me 6 uit 7 wat veel gevraagd voor Jaap. Maar zie, Jaap geloofde er zelf nog wel in. En terecht dus. Vandaag moest Frank Erwich er aan geloven. Weer in een gestroomlijnde partij. Nog 1½ uit 2 is nodig. En die punten moeten bij Lev Yankelevich en Jan Rooze vandaan komen. Met wit tegen Lev op zaterdag. Wat doe je dan? Vol op winst spelen of een remise pakken en alles op zondag geven? Jaap heeft vast zijn tactiek al klaarliggen.

Barry Brink is met een prachtige serie bezig. De onhandige nederlaag tegen Manuel Bosboom en de harde nederlaag tegen Jaap hebben inspiratie gegeven. Vandaag was het hard tegen hard tegen de koploper van het eerste uur, Ilias van der Lende. Met gepointeerd spel werd een pion buitgemaakt en het toreneindspel werd knap tot winst gevoerd. Twee uit twee is nog nodig. Tegen Maciej Klekowski en Martin Molinaroli zou dat moeten gebeuren.
Maar ook Ilias is nog in de race. Manuel en Jan staan nog op zijn menu. Twee verliezers van vandaag. Ilias heeft al laten zien zich niet uit het veld te laten slaan door een nederlaag. Het zit er echt nog wel in.

En ja hoor. Ook Rob Duijn heeft zijn overwinning te pakken. En niet gestolen. Zijn Caro-Kann toonde veerkracht en Rob strafte de fouten van onze Belgische gast genadeloos af.

Koploper Manuel probeerde Lev in een Najdorf op onbekend terrein te manoeuvreren. De Duitser speelt met wit e4 en d4 en zou zich misschien wat unheimisch gaan voelen door de onorthodoxe aanpak van Manuel. Niets was minder waar. Manuel offerde lustig door, maar Lev pakte de winst.

Maciej en Martin waren de enigen die een remise lieten aantekenen. Maciej had steeds een plusje, maar Martin heeft al eerder laten zien te kunnen verdedigen. En dat ging nu ook met verve.

In de A-groep van het Open toernooi zijn de FM's nu definitief boven komen drijven. Danny de Ruiter haalde Esper van Baar van zijn roze wolk af en Pieter Hopman boorde de hoop op een eindzege bij Max Kerkvliet de grond in. Bart Gijswijt won ook weer, staat nu ongedeeld derde, maar nog wel een halfje achter op zijn FIDE-confrères.

In de B-groep trekt Ton Fasel zich niets aan van mijn voorspellingen. Hij verliest en nu zijn het Rob Freer en Wong Tsai die de dienst uitmaken. Maar zij mogen morgen tegen elkaar dus het kan morgen weer allemaal anders zijn.
Frank Homburg en Sjoerd van Raaij houden de eer van HWP Haarlem hoog, maar ze moeten er nog wel een eindspurtje uitgooien willen ze in de prijzen vallen.