Spring naar hoofd-inhoud

Kan iedereen van iedereen winnen?

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2015 |   0 reacties

Koploper Ilias van der Lende redt het niet tegen nestor Jan Rooze. Door een ietwat gelukkige zege neemt Manuel Bosboom de leiding over.

Manuel Bosboom bij aanvang van ronde 3 (foto: Frits Agterdenbos)

Was het de koppositie, misschien wel in combinatie met het nog niet erg overtuigende spel van Jan Rooze en daardoor enige onderschatting, waardoor Ilias er vrij hardhandig af ging? Of was het simpelweg de goede openingsvoorbereiding van Belgische IM in combinatie met gevoel voor de tactische kans die zich voordoet?

Niels van Dam, ongeveer van achter zijn koopwaar van Schaak-& Gowinkel Het Paard (ze zijn in ook op de dag van de prijsuitreiking aanwezig), ziet het winnende 22. g4 al aankomen. Geen gelukkige dag dus voor Ilias, maar deze waarschuwing zal hem voor de partij morgen tegen Frank Erwich weer helemaal op scherp zetten.

Frank Erwich die het opnieuw voor elkaar krijgt een pion voor te komen. Hij heeft lang het beste van het spel, maar Rob Duijn verdedigt secuur en haalt terecht een halfje op. Frank Erwich staat daarmee ook op 2 uit 3 en zal hopen dat hij zijn voordeeltjes kan gaan verzilveren.

Voor de thuisspelende Jaap de Jager blijft zijn toernooistart beperkt tot een korte rokade. En niks geen snelle remise, hij en tegenstander Martin Molinaroli gaan er vol voor. De Duitser doet het prima in de opening, maar bij de eerste mindere zet is Jaap bij de les en bouwt hij op foutloze wijze aan groter voordeel. Op het moment dat Martin op zijn increment moet gaan spelen gaat de kwaliteit der zetten hard achteruit en kan Jaap met enkele rake klappen de genadeslag uitdelen. Zoals Jaap mij voor de partij al meldde: ''Ik speel niet slecht, het zit niet mee, maar ik maak me geen zorgen.''

De Duits-Poolse clash Yankelevich-Klekowski levert geen beslissing op. Ik geef na de opening geen stuiver voor de kansen van de Duitser, maar enkele weifelende zetten van Maciej doen Lev weer terugkeren in de partij. De mannen laten nog geen spetterend schaak zien, maar onze buitenlandse gasten hebben vaker een paar dagen nodig om zich helemaal thuis te voelen. Houd ze dus in de gaten.

Ten slotte maken Bosboom en Brink er een aardig spektakel van. Manuel gaat het eerst in de fout. Barry reageert aanvankelijk prima. Manuel houdt de druk erop en als de klok een woordje mee gaat spelen, overziet Barry misschien wel de laatste valkuil. En dat is een diepe die meteen tot mat leidt...
Manuel daardoor op 2½ en een halfje los.

In de A-groep van het Open toernooi zijn er nu twee koplopers. Niet geheel onverwacht zijn Pieter Hopman en Danny de Ruiter nog ongeslagen en mogen ze morgen tegen elkaar. Pieter kreeg al snel prettig spel tegen Enrico Vroombout en dat voordeel gaf hij niet meer weg.

Danny moest er harder voor werken. Maar hij had dan ook zwart tegen Max Kerkvliet. In hun kielzog volgt de derde actieve FM Bart Gijswijt. Wij van HWP Haarlem hopen natuurlijk dat Bart nog een rol kan spelen in de strijd om de hoofdprijs.

In de B-groep zijn er nog drie mannen met een 100% score. De jonge Lucas Gortemaker, Ton Fasel uit het prima bouwjaar 1968 en senior Evert Schmitt.
Ik tip Ton!