Spring naar hoofd-inhoud

Strijdlust tot zet 123

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2015 |   0 reacties

Ilias van der Lende probeert het 123 zetten lang tegen Martin Molinaroli, maar de Duitser kent zijn klassiekers.

Een van de doelstellingen van dit toernooi is het mogelijk maken van titelnormen. En liefst ook nog door jongens uit de buurt. Zo wist David Klein bij de voorloper van de HWP Haarlemse Meesters eerst een IM- en daarna nog een GM-norm te scoren. Hij werd daarvoor beloond met zijn eigen klaslokaal in het Stedelijk Gymnasium, nu het strijdtoneel van het toernooi:

Nu staat vooral Ilias van der Lende in de schijnwerpers. Hij begon sterk, had even een dipje, maar een strakke overwinning op Frank Erwich en een goede remise tegen Maciej Klekowski deden de normhoop weer opvlammen.
Vandaag tegen Martin Molinaroli en dan dicht je de jonge Santpoorter toch kansen toe. Die zijn er ook, maar Martin verdedigt als een leeuw. Ook als Ilias voor een eindspel toren tegen loper gaat en het dus tot zet 123 probeert.
Nog 2 uit 3 heeft Ilias nodig voor die norm.

Kan koploper Manuel Bosboom profiteren? Hij probeert het met 1.b3 tegen Jaap de Jager. Jaap die drie enen op rij heeft gemaakt. De heren hebben respect voor elkaar en na een zetherhaling is de remise een feit. Voor Jaap is 2½ uit 3 nog vereist voor de felbegeerde norm.

Voor Frank Erwich is die 2½ uit 3 ook vereist. Vandaag lijkt hij getergd en met agressief aanvalsspel overklast hij onze Poolse gast. Liefst twee keer offert Frank een paard en eigenlijk is het twee keer taboe. Na 17. Pd5 heeft de Pool niet echt veel keus. Knappe zege en wie weet hoe het loopt in de laatste 3 ronden.

Rob Duijn koestert niet meer de hoop op een norm. Hij wil een vol punt maken. En hij is dichtbij tegen Lev Yankelevich. Vooral door op f7 met de loper in plaats van met de toren te nemen maakt hij het zichzelf te moeilijk. Jammer, want de Duitser met ruim 2400 was een mooie scalp geweest.

Ten slotte de winnaar van het BDO Open van afgelopen jaar, Barry Brink. Na de ongelukkige nederlaag tegen Manuel en het pak slaag van Jaap revancheert Barry zich erg knap. Eerst al mooi tegen Yankelevich en vandaag tegen Jan Rooze. Na de doorbraak 25. c5 maakt Barry het knap af.

In de A-groep is er een hoofdrol voor de jonge Esper van Baar. Vorig jaar won het nieuwe talent van Kennemer Combinatie de B-groep, nu weet hij al Pieter Hopman met zwart op remise te houden. Morgen met wit tegen Danny de Ruiter, nog een heuse vuurproef. HWP'er Bart Gijswijt  houdt de koplopers ook in het vizier. Gisteren een halfje tegen Hopman, vandaag hetzelfde resultaat tegen Danny de Ruiter. Het wordt nog spannend de laatste ronden.

In de B-groep blijft Ton Fasel van de Waagtoren het goed doen. Ik zet mijn geld voor de eindoverwinning nog steeds op hem.