Spring naar hoofd-inhoud

Alina aan kop, Manuel steelt de show

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2016 |   0 reacties

Manuel had al een stropdas omgedaan, dan weet je dat hij iets bijzonders van plan is. Zijn partij tegen Jasel Lopez is een must voor de liefhebber.

Alina l'Ami als enige nog zonder puntverlies (foto: Patrick Put)

Het is deze zondag heerlijk toeven in Haarlem. De terrassen zitten vol, de winkels worden goed bezocht. De Grote Markt ziet er geweldig uit met de Bavo in de volle zon en een jas is overbodig.
Ondanks het mooie weer vliegen de deelnemers elkaar om 13.00 uur weer naar de spreekwoordelijke strot.

Nou ja, behalve Nargiz en Maurice. Nargiz legt dagelijks de grootste reisafstand af.
Ze komt elke dag op en neer uit Den Bosch en is weer keurig op tijd. Onze Groningse student Schippers logeert gedurende het toernoooi in Hoogkarspel. Op een steenworp vergeleken met Groningen, maar tegenslag bij zijn treinreis brengt hem veel later achter het bord.
Lichte paniek bij de organisatie, want daar gaan de normkansen. Maar Nargiz toont zich sportief en gaat mee in een half uur tijdstraf en een later begin.

Liefst twee remises vallen er vandaag te noteren. Jaap en Thomas proberen het tot net na de tijdcontrole, maar tekenen de vrede. En de verlate partij eindigt dan ook in remise. Na complexe verwikkelingen en 68 zetten. Dat wordt de warme hap opwarmen voor beiden.

Het hoogtepunt van de dag is toch Bosboom-Lopez. Manuel strooit kwistig met materiaal:In deze stelling speelt Manuel 37 Pxe5!! en hangen er twee stukken en een kwal in de aanbieding. Het is te gek. Een paar zetten verder en Manuel heeft een toren en een stuk tegen 2 pionnen.
Jasel moet toch lange tijd gedacht hebben dat hij ging winnen. Jasel doet even later nog wat terug met een volle toren, maar het mag niet baten. Weer een partij aan Manuels verzamelde werken toegevoegd.

Wie maakt er eens werk van om Manuels pareltjes te verzamelen? Hierom nodigen wij hem dus zo graag uit!

Ondertussen maakt Alina mijn woorden waar, dat ze altijd goed speelt in Haarlem. Nu moet Max er aan geloven. Met tactische middelen probeert hij Alina van zich af te houden, maar ze heeft alles gezien. En dus gaat zij alleen aan de leiding met 2 uit 2. En dan mag ze morgen uitgerekend tegen de enige met 0 uit 2, Jasel.

De vijfde partij brengt teleurstelling voor onze Poolse gast. Een wat onorthodoxe verdediging van Pieter weet ze niet te weerleggen en erger, ze wordt vreselijk gefopt met een niet al te moeilijke combi.Wat speelt zwart dus?

Maar een mooie opsteker voor Pieter. Daar kan hij mee vooruit.

In het Open toernooi vallen er natuurlijk weer verrassingen te noteren. Bijvoorbeeld de overwinning van René Duchêne op Barry Brink. En Bas Haver houdt de topfavoriet Mark Haast op remise.
Nou ja, nog steeds geen tekening in de strijd natuurlijk. Morgen weten we meer.