Spring naar hoofd-inhoud

Ronde 4: Willemze grijpt de macht

Bart Gijswijt | |   Haarlemse Meesters 2016 |   0 reacties

Thomas Willemze is na vier ronden de enige koploper in het Haarlemse Meesters-toernooi, met een vol punt voorsprong op een viertal achtervolgers. Terwijl medekoploper Alina l'Ami tegen haar eerste nederlaag aanliep, scoorde Willemze opnieuw een vol punt.

Maurice Schippers bezweek dinsdag uiteindelijk onder de dadendrang van de Haarlemse Meester, die de hele partij op een plusje kon bogen. Tot genoegen van de organiserende vereniging was het vooral een wit paard dat de zwartspeler aanvankelijk hoofdbrekens bezorgde. Toen Schippers een moment van verslapping onbestraft liet - in plaats van het passieve 23...Tf8 was het actieve 23...Lf5! aangewezen -

belandde hij in een inferieur eindspel, waarin Willemze zijn voordeel op instructieve wijze uitbreidde. Hij creëerde een vrije c-pion die op de lange duur onstuitbaar bleek. De strijd tussen dame en toren was vervolgens ongelijk, te meer omdat wit eenvoudig een nieuwe vrijpion kon creëren.

De dames hadden het zwaar vandaag in Haarlem: ze liepen alle drie tegen een nederlaag aan. Voor Alina l'Ami was dat een nieuwe ervaring, maar tegen Manuel Bosboom kwam ze er eerlijk gezegd niet aan te pas. Wie de stelling na 17 zetten aanschouwt, zal begrijpen dat dit niet het type stelling is dat Manuel achter de witte stukken al te zeer verontrust:

Manuel gaf het initiatief niet uit handen en hier was het uiteindelijk een vrije d-pion die het pleit beslechtte.

Bij Umudova-Warmerdam was het een vrije b-pion, al was dat volslagen onnodig. Nargiz kwam goed uit de opening, nadat Max met 12...d5 gevolgd door een dubieus pionoffer op de proppen was gekomen. Echt tastbaar werd de compensatie niet, totdat een merkwaardige vorm van schaakblindheid bij de Azerbeidzjaanse optrad:

Wit heeft net op een creatieve manier pion c3 gedekt, door het paard naar f5 te spelen (waar het niet geslagen kan worden omdat de toren op d5 dan ongedekt komt te staan) en vervolgens de loper naar d4. Er volgde 25...Pb6 (dreigt 26...exf5 omdat de toren nu gedekt is) 26.Pe3 Tdd8 en nu speelde Umudova 27.Ta6?

Tja, dat is dus dezelfde grap: na 27...Lxb4 kan wit niet goed terugslaan omdat de loper op d4 komt te hangen. Zoals dat wel vaker gaat na een blunder kwam er geen fatsoenlijke zet meer uit de vingers en liep Umudova tegen haar derde nul aan.

Anna Warakomska maakte het hopelijk eendaagse demasqué van het vrouwelijke trio compleet door ook haar tweede witpartij te verliezen. Tegen Jasel Lopez verzonk zij in een nog bekende stelling in diep gepeins: 13.Lxd6 kostte haar bijna drie kwartier. Dat tijdverlies kwam haar later in de partij duur te staan. De witte koningsaanval werd vakkundig gepareerd en als vervolgens de d-pion valt, weten alle spelers van het Frans hoe laat het is: met vrij uitzicht voor de d- en e-pion is de rest een kwestie van techniek.

Het bleef bij vier beslissingen in de hoofdgroep, omdat HWP'er Jaap de Jager en promovendus Pieter Hopman binnen de 30 zetten de vrede tekenden. Jaap kreeg weinig tot niets uit de opening, maar ook Pieter zag niets beters dan ingaan op zetherhaling.

Door de nederlaag van l'Ami stegen beide heren naar een gedeelde tweede plek, waar ze ook nog gezelschap kregen van Max Warmerdam. Morgen kan het weer totaal anders zijn met o.a. Hopman-Willemze en Warmerdam-De Jager op het programma.

In het Open Toernooi doet HWP'er René Duchêne het nog steeds uitstekend: hij deelde met zwart de punten met medekoploper Yochanan Afek. In de achtervolging baarde Ed Baarslag opzien door een overwinning op FM Stefan Tabak.

In de B-groep is Ed Eveleens zijn koppositie kwijt dankzij een nederlaag tegen Jonathan de Kleuver, die nu de leiding deelt met Arthur Maters, bouwjaar 2004.