Spring naar hoofd-inhoud

Thomas Willemze achterhaalt Alina L'Ami

Harry Lips | |   Haarlemse Meesters 2016 |   0 reacties

Alina L'Ami raakte in de derde ronde van het Haarlemse Meestertoernooi haar 100%-score en haar solo-koppositie kwijt. Maar achteraf zal ze heel opgelucht zijn dat ze nog een halfje bemachtigde en nu de kopplaats deelt met Thomas Willemze.

Haarlemmer Thomas Willemze nu gedeeld aan kop (foto: Patrick Put)

Tegen hekkensluiter Jasel Lopez ging er na een harde en gelijkopgaande strijd in een Koningsindiër in de laatste zetten voor de tijdcontrole het een en ander mis. De witte stukken drongen vervaarlijk op, maar met 38...Tb1+ voordat ze op f8 terugneemt, had ze het ergste onheil kinnen voorkomen. Nu kon Alina na 39.Pd7 wegens een aftrekschaak niet met haar koning naar de zevende rij. Jasel had het werkstuk  met 41.Tb8+ Kc7 42 Txb4! kunnen voltooien, maar na eerst 41 Pd5 kon Alina met alsnog 41...Tb1+ en 42...b3 haar lastige b-pion behouden. Dat was genoeg voor een benauwde remise.

De kraker tussen de houwdegens Thomas Willemze en Manuel Bosboom had een voor deze heren vrij rustig en voor mij ondoorgrondelijk verloop. Manuel speelde in een Caro-Kann doorschuifvariant eerst 9...g5 om twee zetten later alsnog kort te rokeren. Wit had ruimtevoordeel op de damevleugel en Manuel liet daar met 15 ...b6 in hogere zin zijn a-pion in de steek. Daar stond druk op de f-lijn tegenover, maar met 27....Pf3+ ging Manuel in de fout. Wel won hij na dameruil de witte g-pion, maar hij moest daarvoor a6 en c6 inleveren. Thomas had daarna weinig moeite om het karwei af te maken, vooral niet toen Manuel ook nog de e-pion offerde om zijn koning te activeren. Die zogenaamd actieve koning werd vervolgens in een matnet gedreven.

De andere winnaar van vandaag was Pieter Hopman. In een ingewikkeld middenspel met twee witte lopers tegen twee zwarte paarden, speelde Nargiz Umudova op zet 22 het verkeerde paard naar c4 en even later de verkeerde toren naar de g-lijn. Nu stonden de zwarte stukken ongelukkig en dreigde wit op de zwarte velden binnen te vallen. Pieter profiteerde misschien volgens de engines niet optimaal (hij miste bv. de computerwinst 35. Lxc4 Pxc4 36.Dh6 Tf8 37.Tg6!! en ook 38. Lxc4 en 39. Le5+ zou sterker moeten zijn) maar hij won simpel de zwarte b-pion en had daarna geen enkele moeite om de partij uit te schuiven.

De partijen  Max Warmerdam - Anna Warakomska en Maurice Schippers - Jaap de Jager eindigden na harde strijd in remise. Max leek lichtjes in het voordeel, maar miste 32. Dc6!. Nu kwam Anna een pion voor, maar na 40... Lf6? kreeg Max met 41. Pc5! voldoende tegenspel. Jaap de Jager liet Maurice Schippers het loperpaar en ruimtevoordeel, maar stond uiterst solide. Toch probeerde Maurice het en hij kwam een eindje, maar Jaap gaf geen krimp en hield eeuwig schaak.

In de A-groep nog twee leiders met het volle pond. Van IM Yochanan Afek verbaast dat niet echt. Hij won overtuigend van Aran Köhler. Een aangename verrassing is dat HWP-speler René Duchene hem gezelschap houdt. René won via fraai combinatiespel van Tjark Vos.

Wit wint na 1. Pxb5 Dd7 2. Lxc4 twee pionnen, maar wint 2...Lc6 geen stuk?. Nee, want René speelde 3. Pe5!!

Nu komt na 3...dxe5 4.dxe5 Pd5! 5. exd5 Lxb5 6. dxe6 Lxc4 7. exd7 Lxb3 8. dxe8D Txe8 9. Td7 met licht voordeel voor wit. Tjark speelde echter 3...Pxe5 4. dxe5 Lxb5? (beter is 4...Pxe4 5. exd6 Lh4! 6. Txe4! Lxe4 7.Lf1 Lc6 8.c4 en wit heeft compensatie voor de kwaliteit) 5. exf6 La4 6.Da3 Lxd1 7. fxe7 La4 8. Lxd6 en wit staat gewonnen met 3 pionnen voor de kwal, waaronder de reus op e7.

In de B-groep is Ed Eveleens de enige met 3 uit 3. Een meute van zes met 2½ uit 3 volgt hem op de voet.