Spring naar hoofd-inhoud

Ondanks adempauze slaat de vermoeidheid toe

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2016 |   0 reacties

Er wordt weer lustig op los gescoord in de Meestertienkamp. Meestal door de speler die de voorlaatste fout maakt.

Jaap de Jager: 2 uit 2 gevraagd

Vier keer winst en 1x remise. En dan nog na 113 zetten. Alina en Jaap zijn de matadoren die de arbiters overuren bezorgen. De kwaliteitsoffers zijn niet van de lucht, maar juist hier komt een remise uit de bus.

Koploper Thomas klaagt over vermoeidheid. Na de theorie komt hij met net niet de sterkste voortzetting en Jasel profiteert knap. Dat brengt de spanning wel weer terug als het gaat om de eindoverwinning. Want morgen Thomas tegen Alina en zij liep dus een halfje in.

Ook Manuel komt op een halfje van Thomas. Hij heeft hier wel enige medewerking van Pieter voor nodig. Pieter krijgt Manuel in de touwen, maar in de afwerking gaat het mis. De bordjes worden verhangen na 26. Txg5. Pieter moet vluchten in een kwaliteitsoffer en ziet het niet zitten de slechte stelling nog te verdedigen.

Ook bij de laatste twee partijen wisselen de kansen opzichtig. Max en Maurice zijn toch nog jonge honden, dus vermoeidheid kan het toch niet zijn, maar het aantal dubieuze zetten is vrij groot.
Vermakelijk is het wel. En een prima prestatie van Maurice toch ook natuurlijk.

En dan nog de dames Anna en Nargiz. Anna dwingt Nargiz zo ongeveer tot een offer en dat is ook nog prima. Nargiz voert de aanval aanvankelijk smetteloos. Maar onder druk van de klok gaat het mis.
Eigenlijk doet de opening Nargiz de das om. Niet omdat die opening mislukt, maar omdat ze daar te veel tijd verbruikt. Vooral 10... Pbd7 vreet al 25 minuten weg. Tijd die ze hard nodig heeft. Het gaat mis met 28. Dh2+ en met nog 44 seconden op de klok. Eigenlijk stort alles in en kan Anna een makkelijk punt bijschrijven.

Zo goed het ging twee jaar geleden, zo droevig loopt het nu. Post-matrimoniaal stresssyndroom diagnosticeer ik.

Nou, morgen weer nieuwe kansen. Gaat Jaap nog voor normverrassing zorgen? Twee uit twee, het kan nog.

In de Open A wordt het verhaal uit de tienkamp wel doorgetrokken. In de toppartij tussen Yochanan en Barry, heeft de laatste in een spannend middenspel de betere papieren (inzicht zonder rekenmonster).
Maar ook hier gaat het bij de afronding mis. Er gaat een kwaliteit verloren en dan blijkt de ervaring van Yochanan de doorslag te geven. Of zoiets. Misschien ook vandaag een beetje lucky.

Aran Köhler weerstaat en verslaat Max Merbis en is nu de naaste belager van Yochanan. Aran verloor al eerder van Yochanan dus in eigen hand heeft Aran de eindoverwinning niet.

In de B-groep blijft Arthur Maters het goed doen. Ik vertik me net met zijn achternaam: Masters. Is dat een teken? Maar hij moet morgen nog wel zien af te rekenen met een jonkie van HWP, Sjoerd van Raaij. Slechts een halfje zit er tussen de twee en morgen Sjoerd tegen Arthur.