Spring naar hoofd-inhoud

Thomas Willemze straatlengte voor

Harry Lips | |   Haarlemse Meesters 2016 |   0 reacties

In de vijfde ronde van het Haarlemse Meesters tournooi liep Thomas Willemze verder uit. Zelf rekende hij af met Pieter Hopman terwijl zijn andere achtervolgers Max Warmerdam en Jaap de Jager tegen elkaar remiseerden. Daarmee staat Thomas nu 1½ punt voor.

Thomas Willemze: anderhalf punt los (foto: Frits Agterdenbos)

Manuel Bosboom stal weer de show en staat nu met Jaap de Jager, Alina l'Ami en Max Warmerdam op plus een. Onderin haalde Nargiz Udumova haar eerste volle winst binnen ten koste van Jasel Lopez.

Hopman - Willemze was een mix van Damegambiet en Nimzo-Indisch. Pieter sloeg met 5.Db3 en 6.Ld2 een onbekende weg in, maar verwarde daarmee Thomas niet. Na 8...c4 speelt de zwarte stelling al prettig en Pieter slaagde er niet in de bakens te verzetten. Met de opmars  e2-e4-e5 verzwakte hij zijn stelling alleen maar verder, verloor d4 en even later ook nog een kwaliteit. Thomas had daarna geen enkele moeite meer om het punt binnen te halen en zo een voortreffelijke partij te bekronen.

Jaap de Jager verstaat als geen ander de kunst om gedrukte, maar stevige stellingen te verdedigen (en als zijn tegenstander te ver gaat, keihard te counteren). Vandaag was het weer zo'n dag. Max Warmerdam deed het behoedzaam, combineerde dreigingen op de koningsvleugel met druk tegen de zwakke pionnen op de damevleugel en kwam een heel eind. Rond de 40ste zet won hij inderdaad een pion, maar Jaap activeerde zijn toren en maakte schijnbaar moeiteloos remise via een aardig herhaling-van-zetten-mechanisme.

Een goede dag was het vandaag voor de vrouwen. Was het gisteren troosteloos 0 uit 3, vandaag werd de maximale score van 2 uit 3 behaald. Geen 3 uit 3, want Alina l'Ami en Anna Warakomska kwamen tegen elkaar uit. Dat werd een evenwichtige en rustige strijd, die rond zet veertig echter plotseling spannend werd in een eindspel met lichte stukken en beiden drie geïsoleerde pionnen. Alina deed het handig in die fase en had in de volgende stelling:

met 45. La4 de zwarte b-pion kunnen inrekenen, want het gevaarlijk uitziende 45...g3 46. Lxb3 Lf3 wordt gepareerd door 47. Ke3 Lxg2 48. Kf4 en wit maakt de g-pion onschadelijk. Of dat genoeg was geweest voor de winst is twijfelachtig, maar na het gespeelde 45. Ke3 Ke7 46. Kf4 waren de witte kansen verkeken en bereikte Anna de remisehaven.

Winst was er eindelijk voor Nargiz Umudova. In een Nimzo-Indiër bereikte Jasel Lopez het "ideale pionnencentrum" d4 en e4, maar daar had hij weinig plezier van, vooral nadat hij met 21. Pe4  de ruil van zijn witveldige loper tegen een zwart paard had toegelaten. Zwart kwam binnen met haar dame en na 25.Tf1? (beter 25.Kh2) speelde Nargiz niet 25... Dxh3? 26. De2! en de dame is in gevaar, maar het oersterke 25... Ph4!, waarna Jasel kansloos was.

En dan is er natuurlijk nog Manuel Bosboom. In de opening van zijn Siciliaan tegen Maurice Schippers ontstonden na een vroegtijdig b7-b5 van Manuel al snel zeer originele verwikkelingen, waarbij Schippers zijn centrumpion op e4 inleverde voor een zwarte damevleugelpion en aan een initiatief op de damevleugel begon. Een blik in de database leerde overigens dat de hele variant tot en met 22....Pb7 bekend is uit een partij uit 2013 tussen twee Franse FM's (die wit won).

Ook vandaag had wit volgens de onverbiddelijke engines in het voordeel kunnen komen als hij eerst 30. Ld4! Txc2 (de toren kan nu niet naar c4, zoals in de partij) had gespeeld met de pointe 31. Pc6 Tc7? 32. Tac1!! en wit wint. Nu kwam Manuel langzaam los, omzeilde behoedzaam de nodige mijnenvelden en mobiliseerde zijn centrumpionnen. Wit speelde de troef van zijn vrije a-pion uit, maar kwam te laat. Met een ijzersterk paard op f3 en een toren op de tweede rij werd het matnet geweven, dat met 48. Td7-d2 werd dichtgeknoopt:

Maurice haalde na 49.a7 Th1! nog een dame: 50.Th8+ Kxh8!? (50...Kg7 wint minder spectaculair) 51.a8D+ Kg7, speelde nog op pat met een dolle toren: 52.Df8+ Kxf8 53.Ta8+ Kg7 54.Tg8+, maar niets hielp. De koning marcheerde naar het veilige g3 en de Zaanse Meester flikte het weer!
 
In de A-groep kwam IM Yochanan Afek alleen op kop na winst tegen Ed Baarslag. HWP-speler René Duchene kwam niet verder dan remise tegen Rob Bödicker, maar behield daarmee de tweede plaats. Hij wordt op een half punt gevolgd door zijn  clubgenoten Max Merbis en Aran Köhler, Rob Bödicker, Barry Brink en de Syrische FM (en vluchteling) Adel Omearat.

In groep B domineert de jeugd. Hier won de 12-jarige Arthur Maters het duel tegen mede-koploper Jonathan de Kleuver. Op de tweede plaats zien we de 16-jarige Jakob Kaiser. Morgen speelt Jakob tegen Arthur.