Tweede Haarlemse Meesters brengt geen nieuwe meesters
Terwijl Thomas Willemze de toernooizege binnen handbereik bracht door zijn naaste belager Alina l'Ami te verslaan, beet kandidaat-IM Jaap de Jager zijn tanden stuk op Anna Warakomska. Daardoor is de laatste hoop op een meesternorm in het tweede Haarlemse Meesters-toernooi vervlogen.
Tegen de Poolse bediende Jaap zich opnieuw van de openingsopzet die hem twee ronden terug snel voordeel opleverde tegen Jasel Lopez. Vandaag was daar geen sprake van: na een onnauwkeurigheid op zet 12 was hij al vroeg gedwongen zijn rokade op te geven en leek zijn stelling rijp voor de sloop.
Warakomska vond niet het beste plan, zag haar voordeel verdampen en toen zij met een speculatief paardoffer het bord in brand zette, counterde Jaap correct. Dat leverde hem twee vrijpionnen op de damevleugel op, maar zijn koning stond daar nog altijd onveilig op d2. Toen hij onnauwkeurig voortzette - het was wijs geweest om 38...d4! te verhinderen met bijvoorbeeld 38.Dc6 - kwam hij nog even in de problemen, maar uiteindelijk bleef alles nog net binnen de remisemarge.
Thomas Willemze kan de toernooizege intussen nauwelijks nog ontgaan. Terwijl hij Manuel Bosboom niet verder zag komen dan remise tegen Nargiz Umudova, maakte hij zelf korte metten met zijn andere naaste belager, Alina l'Ami. In een soort Versnelde Draak zonder witveldige lopers leek de manoeuvre Dd8-d7-d8-a5 voor uw verslaggever ietwat tijdrovend - normaal wordt diezelfde reis in één zet afgelegd - maar als de Britse GM Gawain Jones het al eens bedacht heeft, zal dat ongetwijfeld meevallen.
De problemen begonnen pas echt voor de Roemeense toen Willemze een welgemikt kwaliteitsoffer plaatste:
Weer uitgerust van zijn nederlaag in de vorige ronde had de Haarlemmer uitstekend getaxeerd dat een machtig paard ruimschoots opwoog tegen een toren en verruïneerde pionnenstructuur: 17.Lxf6! Lxc1 18. Pd5! exf6 (iets gunstiger was geweest 18...Le3) 19.Pxf6+ Kf8 20.Dxc1. Met eenvoudige middelen bouwde Willemze zijn voordeel uit, net zo lang tot de zwarte stelling definitief instortte.
Alleen Manuel Bosboom kan Willemze nu in theorie nog achterhalen, maar afgaande op zijn inspanning vandaag acht hij die kans zelf niet al te groot. Tegen Nargiz Umudova drong hij nauwelijks aan, en liet hij zeer onkarakteristiek zijn tweede witpartij op rij binnen 25 zetten in remise eindigen.
Ook bij Schippers-Lopez werden de punten gedeeld, al was hier meer spektakel te bewonderen. Jasel voelde aan zijn water dat hij iets moest doen om aan een langzame wurging te ontkomen
en durfde het aan om zich in de diagramstelling met 25...Txf4! 26.Le3 Lg5 27.Lxf4 Lxf4 te bevrijden (zo bezien had 25.g3 in plaats van het gespeelde 25.a3 het witte voordeel behouden). Het kwaloffer was voldoende voor de remise, al had de onnauwkeurigheid 30...Ld6? nog afgestraft kunnen worden met 31.Lb5!.
Onder in het klassement ten slotte boekte Pieter Hopman een overwinning die hem naast zijn tegenstander Max Warmerdam bracht. Nadat Pieter eerder een opgelegde kans (27.Pxc5!) had gemist, leek de stelling in evenwicht, tot Max een enorme blunder beging met 34...cxd3?:
Een mooie opgave: na 35.De8+!! Txe8 36.Txe8+ Lf8 37.Lh6 is het ondekbaar mat.
Het Open Toernooi is nu al een prooi voor de oppermachtige Yochanan Afek. Vandaag was Stefan Tabak de sigaar. 7,5 Punt voor Yochanan en anderhalf punt voor op de nummer 2: René Duchêne. De organiserende vereniging is blij dat hij zo'n uitstekend toernooi speelt, al verschalkte hij vandaag wel een clubgenoot.
Nog meer goed nieuws voor HWP: in de B-groep won Sjoerd van Raaij het duel met koploper Arthur Maters, en gaat hij nu met een half punt voorsprong de laatste ronde in.