Eindelijk: Meestertitel voor Jaap de Jager
Aan het begin van de voorlaatste ronde is het tijd om de balans op te maken. Jaap de Jager een half punt voor op IM's Thomas Willemze en Zoya Schleining. Op weg naar de toernooizege? Nog belangrijker lijkt het voor Jaap om eindelijk dat derde IM-resultaat te pakken en daarvoor is nog een halfje nodig. Maar dat zal hij zeker vandaag niet makkelijk bemachtigen, want Thomas strijdt voor het behoud van zijn Haarlemse Meesterstitel en daarvoor zal hij met wit van Jaap moeten winnen.
De opening verloopt zoals verwacht: Aljechin, een rustige variant waarin wit een klein plusje heeft. Maar Jaap is een kei in het verdedigen van dit soort stellingen. Toch staat hij na een zet of twintig wel heel erg gedrongen:
Hier speelt Thomas de kansrijk ogende zet 22. Pe5 (de engines geven aan dat het in het nauw brengen van de zwarte dame met 22.Le5 Dg6 23 Td2 of 22.Td2 dxc5 23. Le5 Dg6 24. Lc2 meer kansen biedt), maar dat geeft Jaap de kans tot de afwikkeling 22...bxc5 23.Pxc6 cxd4 24. Txd4 Txd4. Thomas kiest hier voor 25. Le5 (25. Pxe7 geeft misschien meer kans op voordeel)
, waarna Jaap koelbloedig een pionnetje meepikt met 25... Txg4+ 26. hxg4 Dg5 27. Dxg5 Lxg5. Thomas heeft echter nog wat achter de hand: 28. f4
Er volgt 28... Pe8 (enige zet) 29. Pxa7 Ta8?! ( Volgens de engines is 29...Tc5! beter, bv. 30. Td1 Le7 31. Td7 Kf8 32. Ld4 Tc7 33. Txc7 Pxc7 34. c5 Pa6 35. c6 Ld6 en zwart houdt de witte pionnen wel tegen) 30. fxg5 Txa7 31. gxh6 gxh6 32. c5 (beter eerst de koning centraliseren met 32. Kf2). Wit staat nog steeds iets beter, maar Jaap verdedigt taai en vindingrijk. Ook een kwaliteitsoffer van Thomas verontrust hem niet meer en na vijftig zetten is de remise een feit. Koppositie gehandhaafd en ... meesterresultaat binnen! De titel kan eindelijk aangevraagd worden. Welverdiend voor een van de sterkste titelloze spelers van ons land.
Zoya Schleining, de derde kanshebber voor de toernooiwinst, speelt tegen Michiel Bosman een actuele variant van het Engels, die ook grote meesters als Aronian en Nakamura op het repertoire hebben. Wit versmaadt hier (terecht) de pionwinst met 5.Pxe4 dxe4 6.Da4+ en kiest voor snelle ontwikkeling en een mooi centrum, maar zwart is niet zonder tegenmogelijkheden. In het vervolg blijken Zoya's agressieve bedoelingen maar 15. Pxd5 leidt tot een geforceerde afwikkeling naar een eindspel met torens en ongelijke lopers, waarin wit weliswaar een pluspion bezit, maar eigenlijk nauwelijks een winstplan heeft. Zoya probeert het nog een hele tijd, maar Michiel geeft geen krimp. Zoya dus nog steeds een halfje achter op Jaap, net als Thomas Willemze.
Wat staat er verder nog op het spel? Rosa Ratsma zou met 3½ punt een vrouwenmeesterresultaat kunnen score, een titel waar zij gezien haar rating zeker voor in aanmerking komt. Zij kiest in een bekende variant van de Franse Tarrasch tegen Toivo Keinänen voor een kansrijk, maar zeker niet direct winnend stukoffer. Toren + twee pionnen tegen loper en paard resteren, een materiaalverhouding waar tegenwoordig wat anders tegenaan wordt gekeken dan vroeger, toen dit vaak als gunstig voor de partij met de twee lichte stukken werd beoordeeld, zeker als er nog dames en torens op het bord staan zoals in deze partij. Maar Rosa gelooft terecht in de witte stelling: geen zwaktes, actieve stukken en de zwarte koning staat niet helemaal veilig. Na het ruilen van de zwarte toren komt ze duidelijk in het voordeel. De zwarte stukken worden van hun steunpunten verdreven en Rosa wint eerst een pion en daarna een kleine kwaliteit. Toivo probeert in het dame-eindspel nog wat patgrappen, maar Rosa ontwijkt die zonder moeite. Een knappe overwinning en het vrouwenmeesterresultaat is binnen!
Hanna Marie Klek laat zien uit het goede harde schaakhout gesneden te zijn. Na haar jammerlijke verlies van gisteren, toen zij in gewonnen stelling door haar vlag ging, gaat ze er vandaag weer vol tegenaan tegen Filip Boe Olsen. Die speelt weer de Caro Kann en bereikt gelijk spel. In het vervolg speelt Hanna het stukken nauwkeuriger dan Filip. Die laat midden op het bord een toren insluiten na 24. Ld3. Hanna haalt daarna moeiteloos de winst binnen en staat nu vast op de vierde plaats. Belangrijker: nog altijd ligt een meesternorm in het verschiet, maar dan zal ze in de slotronde wel met zwart moeten afrekenen met de koploper.
Blees-Tondivar is een korte correcte remise. Albert heeft al genoeg klappen gehad in dit toernooi en verkiest dit keer veiligheid boven avontuur en Babak stuurt met vaste hand aan op de titel remisekoning van het toernooi. Daarmee scoort hij boven verwachting, maar als het zo door gaat wordt hij wel de enige zonder winstpartij in deze groep. Dat moet toch ook niet lekker voelen. Misschien morgen nog?
In de A-groep blijft Manuel Bosboom op kop. Tegen Marc Overeem gaat hij niet tot het gaatje en neemt in een gecompliceerde stelling remise. Daardoor hebben Erik Schoehuijs (winst op Ed Baarslag na vele benauwde momenten) en Esper van Baar (remise tegen René Duchêne) nog kansen op de toernooizege met een half punt achterstand op Manuel. Tjark Vos, Duchêne en Overeem volgen daar weer een half punt achter.
In de B-groep is Jonathan de Kleuver nu al zeker van een gedeelde eerste prijs. De speler van Kennemer Combinatie wint opnieuw en staat een punt voor op Timardi Verhoef en Ed Eveleens, die Jonathan eventueel nog zouden kunnen achterhalen.