Spring naar hoofd-inhoud

Moeizame aanloop en een soepele eerste ronde

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2017 |   0 reacties

De samenstelling van de Meestertienkamp kwam dit jaar niet zonder slag of stoot tot stand. Mariska de Mie zegt wegens gezondheidsredenen af en de Vlaming Roel Hamblok kiest bij nader inzien voor een landenwedstrijd op Kreta. Liam Vrolijk maakt zo veel progressie dat het toernooi wat weinig uitdaging is (hij speelt Bundesliga) en als klap op de vuurpijl moet de promovendus uit het Open toernooi, IM Yochanan Afek, ook al met gezondheidsproblemen, van deelname afzien. Gezondheidsproblemen waarvoor hij naar de cardioloog moet. Sterkte Yochanan!

Foto: Frits Agterdenbos

Het is hartverwarmend hoe de halve schaakwereld hulp aanbiedt om een vervanger te vinden. Vooral René Olthof en Merijn van Delft moeten genoemd worden! Heren onze dank is groot!

De last-minute invaller wordt dus IM Zoya Schleining. Geboren in Oekraïne, maar ruim 20 jaar Duits staatsburger. Getrouwd met een man die niet schaakt. 'Nein, er ist normal', grapt ze. Ze heeft de laatste 5 jaar haar IM-normen gescoord. Dat komt naar eigen zeggen, omdat ze werkloos werd en schaken weer serieus kon nemen.

Een houwdegen van het betere soort, weet arbiter Joost Jansen me ook nog te vertellen. Oei, oei, maar we willen toch liever niet al te ambitieuze IM's uitnodigen om de gretige FM's meer kansen te bieden op een norm. Dat ging vorig jaar ook al mis, omdat Thomas Willemze een dadendrang aan de dag legde waardoor hij nogal onbedreigd eerste werd.

Het eerste punt van de dag komt van de andere Duitse, Hanna Marie Klek. Ze heeft donderdagnacht de Flixbus in Neurenberg gepakt. De vertrektijd was middernacht, maar ze moet 3 uur wachten. En dan 9 uur rijden.

Aan haar spel is niets te merken. Ze profiteert na een Spaanse opening van wat weifelende zetten van Albert Blees. Albert probeert met een stukoffer nog verwarring te zaaien, maar Hanna Marie pareert koeltjes.

En Duitsland maakt niet veel later 2-0 via Zoya Schleining. Tegen de jongste deelnemer in de tienkamp heeft ze na een rustig begin (ruilvariant Slavisch) steeds het heft in handen. De Deense jongeling is niet alleen een talentvol schaker. Hij kent Jesper Olsen niet, maar Filip Boe Olsen is ook een talentvol linksbuiten. En fan van Kasper Dolberg, streekgenoot. Maar schakend komt hij er vandaag dus niet echt aan te pas.

HWP-er Babak Tondivar vertrouwt op zijn lijfopening. En Rosa Ratsma weet inderdaad niet veel te bereiken. Een correcte remise is het dan.

De twee ratingfavorieten zijn lang bezig, maar krijgen loon naar werken. Thomas is als voorlaatste klaar. Een betrekkelijk kalme Hongaarse opening valt toch slecht bij zwart. Thomas wint een pion en op wat halve zetten na houdt hij dat voordeel vast om na de tijdcontrole echt groot voordeel te behalen. De titelverdediger heeft een goede start, de normenjager moet zich herpakken.

En ten slotte de kopman van HWP Haarlem. Jaap de Jager weet na een misser van de jeugdige Fin Toivo Keinänen het spel naar zich toe te trekken. Een pionoffer van Keinänen is nog prima, maar daarna geeft hij het initiatief aan Jaap. Jaap wikkelt af naar een eindspel met ieder een enkele loper en hij nog de pluspion.

Dat eindspel ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, gelet ook op de kleur waarop de pionnen staan. Maar een fout is snel gemaakt. Jaap blijft nauwkeurig spelen. Onze Finse vriend speelt dan nog lang door, maar Jaap laat niet meer los. Een lekker begin!