Spring naar hoofd-inhoud

Vijf man, waarvan drie vrouwen, op kop

Harry Lips | |   Haarlemse Meesters 2017 |   0 reacties

Na drie ronden in het Haarlemse Meesterstoernooi staat het halve veld op kop. Vijf leiders met allen twee punten.

Thomas Willemze kwam in de problemen tegen Filip Boe Olsen (foto: Frits Agterdenbos)

De drie die na twee ronden het veld aanvoerden voegden allemaal een halfje aan hun totaal toe.
In het Duitse onderonsje tussen Zoya Schleining en Hanna Marie Klek werd de vrede al snel getekend. De opening was ongebruikelijk en veelbelovend, maar wie een felle generatiestrijd tussen twee van Duitslands sterkste schaakvrouwen verwachtte kwam bedrogen uit.

De derde leider van gisteren, titelverdediger Thomas Willemze, zal zijn handen dichtknijpen met het halfje dat de Zweedse jongeling Filip Boe Olsen hem schonk. Die bediende zich van de Caro Kann met 4... Pd7, een moeilijk positioneel systeem bekend van grote meesters als Anatoli Karpov, dat je niet snel bij een aanstormend jong talent verwacht. Maar Filip deed het voortreffelijk en kwam minstens gelijk uit de opening. Een iets te voorbarig 15...e5 bood Thomas weer wat aanknopingspunten. Er volgde een afwikkeling naar een eindspel, waarin Thomas met 23. Pd6 een licht plusje had kunnen pakken. In plaats daarvan probeerde hij ijzer met handen te breken met 23. f4 Te6 24. Lc4?!

Hier had zwart in het voordeel kunnen komen met 24...Te4!, onbevreesd voor 25. Pd6 Td4! 25. Lxf7+ Kf8 26 Pf5 Txf4 en ook b4 valt. Het gespeelde 24...Pd5 was ook niet slecht na 25. Td1 Tf6! 26. Lxd5 cxd5. Hier had Thomas opnieuw eieren voor zijn geld moeten kiezen door in te gaan op de afwikkeling 27. Pe7+ Kf8 28. Pxd5 Lxd5 29. Txd5 Txf4 30 Td8+ Ke7 31. Ta7 Txb4 32. Txa7+ met een gelijkstaand toreneindspel. Hij koos echter 27. g4?! (weer een pion op de vierde rij) en na 27...h5 28. h3?! (beter was 28. Td4) hxg4 29.hxg4 g6 30.Pe3 Txf4 stond de jonge Deen stukken beter. In het vervolg miste hij echter wat kansen en in de diagramstelling heeft wit het binnen de remisemarge gekeept.

Toren en pion tegen toren, de witte koning is één rij afgesneden, maar de zwarte pion is nog niet ver genoeg. Maar hoe moeilijk is het om dit met beperkte tijd foutloos te spelen! Achteraf zijn de tablebases onverbiddelijk, maar als speler moet je het maar weten (of op berekening en gevoel goed doen). Er volgde 45. Ra3 Kh5 46. Tg3? (Remise maakt 46. Th3+ Kg4 47. Th1 g5 {Met de pion op g6 helpt dekken met de toren niet: 47... Tf6 48. Tg1+ Kh3 59. Tg5} 48. Tg1+ Kf5 49. Tf1 met remise of 46. Ta1 g5 47. Th1+ Kg4 5. Tg1+) 46... g5 47. Tg1 Kg6? (winnend was 47...Tf5! {Dekt g5, zodat de koning naar voren kan} 48. Th1+ Kg4 49. Tg1+ Kh3 50. Th1+ Kg2 51. Th5 Tf2+ 52. Ke1 g4) 48. Rf1 Ra4 (want 48... Rxf1 49. Kxf1 Kf5 50. Kg1! is remise) 49. Kf2 en de koning is niet meer afgesneden en wit maakt makkelijk remise.

Deze drie leiders van gisteren kregen gezelschap van Jaap de Jager en Rosa Ratsma.

Rosa profiteerde van een afschuwelijke bok van Albert Blees. In de opening had zij een pion ingeboet door een bekende openingsval. De aanvankelijke compensatie verdween al snel en ook een tweede pionoffer en een wanhoopsstukoffer hadden niet het gewenste resultaat. Tot Blees zich onder lichte druk van de klok 28....Ld7???? liet ontvallen. Vreselijk...

De winst van Jaap de Jager was van een ander kaliber. Tegen HWP-clubgenoot Babak Tondivar bereikte hij uit de opening geen voordeel. Tondivar met zwart had een geïsoleerde pion op d5, maar actief stukkenspel. Met 17... b5? begaf hij zich echter op het verkeerde pad en met 21...Pc2 verdwaalde hij nog verder. Hij won tijdelijk een pion op a3, maar tegen welke prijs! De witte dame drong binnen en het zwarte paard op a3 werd compleet buitenspel gezet. Met praktisch gesproken een stuk meer won Jaap zoals hij wilde.

In het duel tussen het andere Scandinavische talent Toivo Keinanen en Michiel Bosman werd het evenwicht niet verbroken, hoewel de spelers zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf maakten. Een gelijkwaardige remise was het resultaat.

In de A-groep vielen weer de nodige verrassingen te noteren. Manuel Bosboom leek er dwars door heen te gaan bij Erik Schoehuijs, maar die verdedigde zich knap. Toen uw verslaggever de speelzaal verliet leek het remise te gaan worden. Manuel moet echter te ver zijn gegaan in zijn winstpogingen en liep tegen een nul op. De andere ratingfavoriet Barry Brink verloor opnieuw. Ton van Nieuwkerk gooide alles op de aanval en kreeg loon naar werken. Naast Erik Schoehuijs heet ook Esper van Baar nog het volle pond. Een tweede Haarlemmer talent, Edwyn Mesman, volgt op een half punt samen met Jerzy Cebula.

In de B-groep drie leiders met drie uit drie: Peter Weeda, Johan Plooijer en Timardi Verhoef. Timardi is vaste klant bij de prijsuitreikingen in de B-groep van Haarlemse Meesters en NOVA-Collegetoernooi. Het zou interessant zijn te zien hoe zij het er in de A-groep vanaf brengt.