Spring naar hoofd-inhoud

Ronde 6: Koplopers sparen elkaar

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2017 |   0 reacties

De 6e ronde brengt dus de topper Schleining-De Jager. Het vuurwerk komt echter van de nummers 9 en 10.

Winst vandaag voor Filip Boe Olsen (foto: Frits Agterdenbos)

De verslaggever van deze ronde komt wat eerder van zijn werk over, maar treft rond half 5 al een leeg podium. Geen partij haalt de 40 zetten.

In de analyseruimte treft hij een goed geluimde René Duchêne (de HWP-er wint en komt op 5 uit 6), een vrolijke Filip Boe Olsen (eerste overwinning) en een wat sippe Rosa Ratsma (verlies van Thomas Willemze). Worden de strijders wat vermoeid?

De koplopers houden het na 21,5 zet gezien. Wie kan het ze kwalijk nemen? Zoya Schleining wil de nummer 1 geplaatst niet tarten en Jaap heeft er al een paar slijtageslagen opzitten. Een nuttig halfje tegen de medekoploper, dat is zo gek nog niet. Nog 1,5 uit 3 voor Jaap. Maar nog wel tegen de nummers 3 en 4. Vanzelf komt die norm er niet.

Er vallen deze ronde drie hele punten. En hoe vervelend voor onze jonge Finse vriend Keinänen, ik ben blij dat Albert Blees eindelijk een goede stelling omzet in een vol punt. Hij staat buiten opgelucht een sigaretje te roken.

En ook voor de nummer 9 in de stand en de jongste van het stel, Filip Boe Olsen, ben ik blij dat hij een vol punt scoort (sorry Michiel). Hij zit hier toch maar helemaal alleen ver van huis en zal er na de derde nederlaag niet vrolijker op zijn geworden. Vandaag wordt hij opgewacht door de vader van Jonas Hilwerda en kon hij even lekker in het Deens zijn ei kwijt. Pa Hilwerda is namelijk Deens en heeft zijn kinderen de naam van mams gegeven. Filip redt het natuurlijk helemaal op eigen kracht, maar het lijkt ook of Michiel Bosman niet zijn gebruikelijke niveau haalt. Vermoedelijk is er enige teleurstelling over het verloop van het toernooi.

De derde winstpartij komt dus op naam van Thomas Willemze. Die blijkt geen complexen te hebben opgelopen. Rosa biedt hem pion b2 aan en hoewel Thomas zeker de uitdrukking zal kennen, slaat hij het kleinood er vanaf. En dat bezegelt ook meteen het lot van Rosa. Het is eigenlijk meteen over.

De laatste uitslag is een remise. Babak Tondivar houdt opnieuw remise. Hanna Marie Klek test niet zijn kennis van het Frans, maar besluit nu tot 1. Pf3. De Duitse staat steeds iets beter, maar Babak staat zijn mannetje.

Manuel Bosboom heeft na zijn nederlaag in de 3e ronde, we hebben het nu over het Open toernooi, de weg naar boven weer helemaal gevonden. In het topduel tegen de jonge Esper van Baar, is een kwaliteitsoffer doorslaggevend.

De naaste belager is nu dus HWP-er René Duchêne die de overwinnaar van Manuel wist te vloeren. René met wit morgen.

Jonathan de Kleuver is onaantastbaar in de B-groep. Nu moet Johan Plooijer eraan geloven. Ed Eveleens uit Zoetermeer is nu zijn naaste belager. Ed mag morgen met wit proberen de man van Kennemer Combinatie te vloeren.