Spring naar hoofd-inhoud

Toen waren er nog vier...

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2017 |   0 reacties

... koplopers. Rosa Ratsma moet afhaken na een nederlaag tegen medekoploopster Zoya Schleining.

Hanna Marie Klek blijft medekoploper na een overwinning op Michiel Bosman (foto: Frits Agterdenbos)

De eerste treffer komt vandaag op naam van Jaap de Jager. We hebben het maar niet over de ultieme IM-norm, maar 3 uit 4 is voorlopig een overscore op de gewenste 6 uit 9. En Jaap is gebrand op de zege, want hij haalt een scherpe Benkö van stal. Filip Boe Olsen speelt de opening aanvankelijk modern (5. f3) en goed tegen, maar vanaf zet 16 ontglippen hem drie matige zetten en neemt Jaap het initiatief volledig over.

De jonge Deen moet dan noodgedwongen zijn dame geven tegen toren en paard. Misschien nog geen ramp, maar zijn koning staat niet veilig en Jaaps dame beheerst het bord. Technisch sterk rondt Jaap het af.

Zoya Schleining tekent voor het volgende punt. De openingsbehandeling is niet spectaculair, maar haar positiespel des te meer. Rosa Ratsma steekt veel tijd in een sluitende verdediging, maar het Duitse loperpaar is moordend.

En dan de andere HWP-er Babak Tondivar. Hij speelt tegen de Fin Toivo Keinänen (ik heb steeds Toivonen in mijn hoofd, maar dat is dan weer een Zweed) en hij brengt met 18. Lxg7 een heus nieuwtje.

De database leert dat de heren Kharitonov en Pigusov al in 1983 dezelfde zettenreeks produceerden. In Irkoetsk was dat overigens. Daar deed Kharitonov 18. Tfd1 en kwam niet verder dan remise.

Het offer op g7 had bij regelmatig spel ook meteen tot remise moeten leiden, maar na 18..., Kxg7 19. Dxe5, Kg8 20. Ph5, f6 21. Dxe6, Kh8 22. Tfd1 had Babak zichzelf kunnen belonen met een mooie overwinning.

Hij mist echter 25. b4 en moet dan plotseling nog ontzettend uitkijken in een eindspel met 3 pionnen voor een paard. De heren besluiten alsnog tot remise.

Ook Hanna Marie Klek blijft het uitstekend doen. Haar tegenstander Michiel Bosman laat zich in op een Franse variant waar zwart al op zet 5. Kf8 speelt. Dat lijkt toch niet de kiem voor de aanstaande nederlaag.

Sterker nog, de opening verloopt niet ongunstig voor zwart en na Kg7 en Kh8 staat de koning veilig en kan zwart misschien nog iets over de g-lijn beginnen. Michiel gooit het over een andere boeg, maar tegen de eerste tijdcontrole verliest hij de controle op de stelling.

De jonge Duitse laat niet meer los en komt daarmee ook op 3 uit 4, zie de opmerking bij Jaap.

Albert Blees heeft niet de beste vorm meegenomen naar Haarlem. Tegen Thomas Willemze zit hij, na nota bene een Scandinaviër waar hij met wit met prettig spel uit de opening komt, toch weer vreselijk in de problemen.

Thomas hapert een beetje in de afwerking, maar opnieuw redt Albert het niet en houdt Thomas uitzicht op prolongatie van zijn titel.

De Duitse dames, Jaap en Thomas blijven aan de leiding. Morgen Willemze-Schleining. Benieuwd of de Meesters vol voor de winst gaan.

In de A-groep remiseren de koplopers Esper van Baar en Erik Schoehuijs. Manuel Bosboom komt zo weer iets dichterbij na winst op Ronald Ritsema. Barry Brink houdt het, niet fit en na 2 nederlagen, voor gezien. HWP-er René Duchêne blijft in het spoor van de koplopers met 3 uit 4.

In de B-groep voeren Jonathan de Kleuver, Johan Plooijer en Timardi Verhoeff het veld aan. De eerste nog met 100% en een bye.  De best geklasseerde HWP-er is Thijs Heijltjes. Op 50%.