Spring naar hoofd-inhoud

Zoya en Jaap op 80%: morgen tegen elkaar

Max Merbis | |   Haarlemse Meesters 2017 |   0 reacties

In de vijfde ronde viel weer genoeg te beleven, wat ook wel te verwachten was met maar liefst vier koplopers, die allen hun positie wilden consolideren. In de praktijk betekent dat dan winnen.

Jaap de Jager (foto: Frits Agterdenbos)

Thomas Willemze probeerde dat ook tegen Zoya Schleining, en haalde daarvoor een gesloten Siciliaan van stal, die overging naar Konings-Indisch in de voorhand. Wit moet dan matzetten, vooral toen zwart koelbloedig een pionnetje snoepte en een verzwakte koningsstelling op de koop toenam. Thomas rook bloed, maar terwijl hij normaal zo secuur combineert en afwikkelt ging hij nu flink de mist in.  Zoya blijft dus aan de leiding; Thomas valt (even) af.

Medekoploper Hanna Marie Klek haakte ook af. Tegenstander Rosa Ratsma opende Spaans, en het vervolg was heel klassiek, met de moderne twist die de hedendaagse topgrootmeesters eraan geven. Het vervolg was al net als bij de schaakelite: correct spel en het evenwicht werd niet verbroken. Toen de meeste stukken zich groepeerden op de open f-lijn tekende de status-quo en daarmee de remise zich af. Hanna Marie dus op een halfje achterstand.

Jaap de Jager speelde met wit tegen Albert Blees, die zich nu wel moet afvragen hoe lang de gifbeker nog aan zijn kant van het bord blijft staan. Vandaag wilde hij iets solides proberen, en zette een oerdegelijke Stonewall neer. Jaap gaat daar niet zomaar in mee en kiest een scherpe opzet, met een idee bekend van Boris Avrukhs GM repertoire:


 
Stelling na 10. b4

Dit is natuurlijk een pionoffer, maar na 10...Lxb4 staat de loper buitenspel na 11. c5. Zwart speelde daarom 10...dxc4 en nu is thematisch, ook volgens Boris, 11. e4 met onduidelijke stelling en compensatie voor de pion. Jaap speelde echter 11. Pd2 en werd verrast door 11...b5, 12. Pxb5 cxb5 13. Lxa8 Pa6 en nu gaat zwart niet met de loper maar met het paard op b4 slaan en heeft ruime compensatie voor de kwaliteit. Even later had hij twee verbonden vrijpionnen, terwijl Jaaps lopers en torens geen emplooi vonden:


 
Stelling na 24…axb4

Maar het bleef knap ingewikkeld en toen Albert zich liet afleiden door een eenzame toren op de zevende rij, ja toen werden de bordjes verhangen. Nog een slechte zet en de koningsaanval van Jaap sloeg door. Zo blijft hij aan de leiding.

Michiel Bosman en Babak Tondivar staan al op ruime afstand van de leiders, en na hun remise al helemaal. De partij begon veelbelovend, met een zwarte pionnenstorm op de damevleugel als antwoord op weer een KI in de voorhand. Meestal speelt wit dan e5 en probeert mat te zetten, maar Michiel sloeg op d5 om daar vervolgens niet veel mee te bereiken.

Toivo Keinänen en Filip Boe Olsen produceerden spektakel. Na een afbraakvariantje tegen de Grünfeld ontwikkelde wit een moordend initiatief, dat hij met een standaardcombinatie, die elke Draakspeler kent, fraai had kunnen afronden. Deze zou niet misstaan in de combinatierubriek van HWP, dus: ziet u hem wel?


 
Stelling na 25...Tfe8. Wit speelt en wint.

Maar uiteindelijk maakte het niet uit; de aanval duurde voort, wit won een stuk en daarna het eindspel.

In de Open groep, deed Esper van Baar goede zaken door van Marc Overeen te winnen, nadat er lang niet veel aan de hand was. Erik Schoehuijs, ook aan de leiding, en Jerzy Cebula deden elkaar geen kwaad, ondanks de oneven materiaalverhouding. Manuel Bosboom zette zijn opmars voort: hij versloeg na spannende strijd Edwyn Mesman, die teveel stukken aan de rand had weggezet, en bezweek, spelend op incrementen, na een wel heel compacte centralisatie van Manuel. Local hero René Duchêne sloop ook naar de bovenste regionen, even geruisloos als zijn overwinning vandaag, waarin hij  wel op de beslissende momenten pijnlijk nauwkeurige zetjes produceerde.  Nu mag hij laten zien hoe hij zich aan de topborden gaat handhaven.

In groep B wonnen van de koplopers zowel Jonathan de Kleuver en Johan Plooijer en zij mogen ook morgen tegen elkaar.  Zo komt er tekening in de strijd.