Spring naar hoofd-inhoud

Bart Gijswijt alleen aan kop, Basman nog puntloos

Enno Noordhoff | |   Haarlemse Meesters 2018 |   1 reactie

Na twee ronden staat Bart Gijswijt alleen aan de kop met een 100%-score. Zijn matige optreden bij HWP 1 in de KNSB weerhoudt hem er niet van met twee pittige aanvalspartijen aan de leiding te gaan. Tegen Basman in ronde een was het net geen miniatuurtje (27 zetten), maar vandaag tegen Richard Vedder kwam het volle punt al na 23 zetten en dat kun je bij het schaken een miniatuurtje (binnen 25 zetten winnen, Donner was er goed in, maar dan met verliezen) noemen.

Bart Gijswijt (foto: Frits Agterdenbos)

Het mooist zag de stelling na 16.d5! er uit:

Zwart kan op twee manier op d5 slaan en ook niet slaan. Richard koos voor het laatste, waarna de stelling snel onhanteerbaar is: 16...Pc5 (na 16...cxd5 17.Pb5 wint wit een kwaliteit dat op den duur wel zal winnen voor wit) 17 Dd4 exd5 (17...Pb3 18.De5 Pxa1 19.Tb1!) 18 De5+ Pe6?! 19 Tab1 Kd7 20 Tb8 Da7 21 Tfb1 Pe8 22 Txd8+ Kxd8 23 Tb8 1-0
Wat een 'ongelooflijke kutstelling', was zwarts commentaar achteraf.

Op een half punt zijn er drie achtervolgers: David van Kerkhof, Manuel Bosboom en Li Riemersma.

Li had een gemakkelijke middag. Nog wel met zwart kreeg hij van Marcel Harff na 14 zetten een pion in de schoot geworden. Hij kon kiezen tussen d4 en c4, besloot tot het laatste en stond toen glad gewonnen. Daar kon een curieuze koningswandeling van Marcel via e2-f3 naar g3 niets aan verhelpen.

Manuel Bosboom speelde tegen Florian Daeschler weer typisch op zijn Bosbooms. Het was een Benoni met veel dynamiek en onoverzichtelijke stellingen, waarbij Manuel wel steeds aan het roer was. In de achteraf-analyse vlogen de stukken in het rond, maar zwarts activiteit won het steeds. Manuel vond wel dat hij het zich met 19 .. Pxd5 een stuk gemakkelijker had kunnen maken.

Misschien geeft de eindstelling in deze partij nog het best weer wat voor heksenketel Manuel altijd weer weet voor te schotelen:

Wit geeft op.

David van Kerkhof was lichtelijk teleurgesteld. Hij kreeg in de Siciliaanse Najdorf een stelling waarin hij voor twee resultaten kon spelen: winnen of remise. Het werd remise en dat is vooral een compliment voor Esper van Baar. Velen zullen deze partij met zwart verloren hebben.

Lennert Lenaerts herstelde zich goed van de wat ongelukkige nederlaag van de eerste ronde. Het excentrieke spel van Michael Basman (1 b4) werd voortvarend door Lennert tegengespeeld. Na zet 26 van wit (Tf1) maakte hij het keihard af:


Er volgde 26...Pxf2 27.Dxf2 Txf2 28 Kxf2 Le5 en wit gaf een paar zetten later op.

Hopelijk krijgen we nog iets flitsends van Basman te zien. Hij kan het wel, maar is intussen natuurlijk al wel 72 jaar oud.

Oops, an error occurred! Code: 20230331204646ecd4ba4d