Spring naar hoofd-inhoud

Bart Gijswijt pakt IM-norm met twee ronden te gaan

Enno Noordhoff | |   Haarlemse Meesters 2018 |   0 reacties

Met nog twee ronden te spelen heeft Bart Gijswijt van de organiserende vereniging HWP Haarlem zich al verzekerd van zijn eerste meesternorm. Een overwinning op IM Li Riemersma bracht hem op de felbegeerde zes punten.

Foto: René Olthof

Wie voor aanvang van ronde 7 van de Haarlemse Meesters naar de ranglijst en het programma van de drie laatste ronden keek, verheugde zich op een zinderende finale met vier kanshebbers en veel onderlinge partijen. Maar na de uitslagen van ronde 7 zijn er feitelijk nog maar twee kanshebbers: Bart Gijswijt en Manuel Bosboom (een half puntje achter). En laten die twee elkaar nu precies in de laatste ronde treffen.

Het was een fantastische ronde, deze ronde 7. Het remisepercentage is in het hele toernooi al laag (ongeveer 30%), maar deze ronde was de eerste met 100% beslissingspartijen.

Al heel snel viel de eerste winst. Michael Basman valt natuurlijk op door zijn bizarre openingen, maar nu was er vooral een bizarre fout in het spel. Hij overzag tegen Florian Daeschler een basisaftrekwending:


 
Zwart heeft net 14 .. Le6? gespeeld en overzag 15 Pd5, waarna Basman direct opgaf.

Marcel Harff behaalde zijn tweede overwinning tegen Richard Vedder, die na een sterke fase in ronden 3, 4 en 5 is teruggevallen tot een score van min1. In een Spaanse partij die overging in een soort Konings Indisch waarbij de witveldige lopers geruild zijn, strooide Richard wat te royaal met pionnen. Hij probeerde nog een dameoffer, maar kreeg onvoldoende materiaal.

Bleven er nog drie partijen over die beslissend voor het winnen van de Meestergroep zijn. Natuurlijk was ieders aandacht gericht op de partij Li Riemersma tegen Bart Gijswijt. Li had wit, dat lijkt een voordeel, maar in dit toernooi lukt het hem niet met wit: 1 uit 4. Dat is andere koek dan de 3 uit 3 die hij met zwart heeft gescoord. Ook nu ging het niet goed aan de witte kant. Eerst een klein nadeeltje, maar dat werd geleidelijk groter. In een ingewikkelde middenspelfase wist Bart de weg beter te vinden dan zijn tegenstander:

Wit heeft net 27.Pg3 gespeeld om het paard dat lang op h1 verbleef eindelijk weer in het spel te brengen. Maar er volgde nu vernietigend 27 .. Dc7 waarna wit de strijd alleen met 28 Lxf7+ wist te rekken, maar de partij niet te redden. Het slot, met een winnende wandelkoning, is te leuk om niet te laten zien:
28 .. Kxf7 29 Pxe4 Dg6 30 Pd6+ Kd7 31 Pxc8 Pf2+ 32 Kc1 Pxd1 33 Db8 Pxe3 34 Pb6+ Kc6 35 d5+ Kc5 36 Dc7+ Kd4 37 ab4 Dd3 38 Dg7+ Ke4 39 Dg6+ Pf5

Li voerde zijn beoogde veertigste zet, 40.Dxg5, net te laat uit, maar het zou hem niet geholpen hebben: na 40...Df1+ 41.Kd2 De2+ 42.Kc1 De1+ 43.Kc2 mag zwart kiezen of hij met 43...Pd4 of 43...Ld3 mat zet.

David van Kerkhof vergooide zijn toernooikansen tegen Marcel Harff, die pas zijn eerste overwinning boekte. Vanuit een gelijke stelling met veel venijn verloor David geruisloos een pion omdat de druk op zijn damevleugel hem boven het hoofd groeide. Harff wikkelde zonder problemen af.

Ten slotte de partij Manuel Bosboom-Esper van Baar. Esper dreigt een wel heel tragisch toernooi af te werken. Met veel volharding maakte hij in de eerste ronden enkele remises, maar zijn nederlagen zijn niet te harden en onverdiend, als je die term mag gebruiken bij verliespartijen. Tegen Basman (betere stelling), Gijswijt (gewonnen stelling) en Riemersma (onoverzichtelijke stelling) ging het drie keer zwaar mis en dat was deze ronde niet anders. Esper kwam beter te staan maar Manuel weet altijd wel problemen te scheppen. In voor zwart iets gunstiger stelling gebeurde een drama:

Na  30 .. Kf7 is het heel ingewikkeld, maar kansen voor zwart genoeg. Esper speelde echter 30 .. Kh8? en gaf op na 31 Dxc8+. Toeschouwers zeggen dan altijd dat je van dit soort ongelukken leert, maar Esper kon wel door de grond zakken.

Bart een halfje voor op Manuel met als programma: David van Kerkhof en Manuel. Manuel treft in ronde 8 Li Riemersma (die heeft zwart). Maar het lijkt erop op dat we zondag een geweldige apotheose krijgen met de beslissende partij: Bosboom-Gijswijt. Komt dat zien op zondag, aanvang 11 uur.

In de open groepen een offday voor de ongeslagen koplopers: Barry Brink (in groep A) en Caspar Kruijf (groep B) verloren beiden, zodat het nog leuk spannend wordt.

Kraker in het open toernooi: Brink-Lahaye

Barry had een goede, maar ingewikkelde stelling die uiteindelijk de verkeerde kant voor hem op rolde. Rick Lahaye is nu zijn grootste belager op een half punt.

Caspar (met wit) ondervond dat je Fred Avis zeker in de beginfase van de partij moet vrezen. In een Tweepaardenspel speelde wit de stumperzet 4 Pg5 en kwam er een romantisch partijtje op het bord:

1 e4 e5 2 Pf3 Pc6 3 Lc4 Pf6 4 Pg5 d5 5 ed5 Pd4 6 c3 b5 7 Lf1 Pxd5 Dxg5 9 Lxb5+ Kd8 10 0-0 Lb7 11 Df3 e4 12 Dxe4 Ld6 13 d3? (na 13 Te1 heeft wit aanzienlijk voordeel, er dreigt ook 14 De8 mat)

Dit is nog allemaal theorie. Er volgde: 13 .. Lxh2 14 Kxh2 Pf4! 15 Lc6? (Er is nog een partij bekend van de Belg Josef Boey met 15 d5 die in remise eindigde) 15 .. Lxc6 16 Lxf4 Dh5+ 0-1

In groep B staan nu drie mannen aan kop met 6 uit 7: Sjoerd van Raaij, Fred Avis en Caspar Kruijf. Met direct daarachter Michiel Terwee op een half punt.

Oops, an error occurred! Code: 2022120704575476c037d6