Spring naar hoofd-inhoud

Bart Gijswijt weer alleen op kop

Harry Lips | |   Haarlemse Meesters 2018 |   0 reacties

Op voorhand lijkt de partij tussen David van Kerkhof en Manuel Bosboom in de vierde ronde van het Haarlems Meesters-toernooi de kraker van de dag te worden. Van Kerkhof staat mede op kop en is voor de duvel niet bang, en Manuel... ach ja, zijn reputatie is bekend.

Maandagavond zat vrijwel de hele Meestergroep nog gebroederlijk aan tafel na afloop van ronde 3 (foto: Danny de Ruiter)

En wat doet HWP's eigen voorvechter Bart Gijswijt? Gisteren door het oog van de naald gekropen, dat geeft de burger moed en vandaag met wit kan er weer lekker aangevallen worden. Zijn tegenstander Florian Daeschler heeft tot nu toe niet veel kunnen laten zien, maar heeft een degelijke stijl en zal zich zeker hard verweren.

En dan is er natuurlijk Michael Basman. Welke bizarre opening zal hij dit keer uit de hoge hoed toveren? En zal Li Riemersma ervan onder de indruk zijn na zijn akelige nederlaag van gisteren? Marcel Harff zal zeker ook willen winnen tegen Richard Vedder, die tenslotte 130 ratingpuntjes minder heeft en iets soortgelijks geldt voor Lennert Lenaerts tegen Esper van Baar.

In de openingsfase zijn er meteen al twee opmerkelijke momenten, natuurlijk in de partijen van de beide MB's (Michael Basman en Manuel Bosboom). David van Kerkhof kiest tegen Manuel Bosboom voor het Morra-gambiet. Hij hoeft niet bang te zijn dat Manuel de pion neemt en de rest van de middag gaat verdedigen, dus dat lijkt een goede keuze. Nu krijgt wit het ruimtevoordeel van de Maroczy-opstelling, en Manuel geeft het spel natuurlijk weer een originele en scherpe draai door niet kort te rokeren, maar met h6 en g5 te komen en op de koningsvleugel aan te vallen.

Engines vinden het twijfelachtig, maar een overtuigende weerlegging is er niet. Kansrijk dus. David besluit ook een duit in het zakje te doen met het stukoffer 21. Pd5?!. Dat kan de goedkeuring van de engines evenmin wegdragen, maar het stelt Manuel voor een lastig keuzeprobleem in deze stelling:

Er moet een dame geofferd worden want de zwarte koningin zit als een sprookjesfiguur opgesloten in haar kerker. Maar hoe? Manuel kiest voor 25... Pf4!?, maar nu kan wit zich nog net verdedigen met 26.Lf3 (ook 26. Lf1 was goed voor remise, maar als wit de dame slaat wordt hij opgebracht: 26. Lxb8 Tg8+ 27. Kf1 (Naar de h-lijn kan helemaal niet wegens mat) Pd2+ 28 Kf2 Lh4+ 29. Ke3 Pxb3 enz.) Ph3+ 27. Kg2! (27. Kf1? Pd2+ en zwart wint; 27. Kh2? Phf2+ 28. Kg2 Lh3+ 29 Kg1 Tg8 30. Kh2 Dc8 en zwart wint want zijn dame is bevrijd) 27... Pf4+ 28. Kg1 Tg8+ 29 Kh2 Th8+ en remise. In de stelling van het diagram kan zwart winnen door de dame nog even weg te zetten. 25....Dc8 26. Lxd6 Pxd6 27. Txc8 Txc8 en wit staat machteloos tegen de goed samenwerkende zwarte stukken. 

De andere openingsverrassing komt van Michael Basman. Hij speelt 1. b4, maar blijkt g2-g4 alleen maar uitgesteld te hebben. Die komt nu op zet 8 en geeft het spel alsnog een bizarre wending:

Li Riemersma pakt de pion niet en rokeert doodgemoedereerd tegen de dreigende koningsaaanval in. Die aanval blijft uit, wit moet eerst nog wat ontwikkelen, intussen rolt zwart zijn centrumpionnen naar voren en dan blijken de witte stukken toch niet erg goed te staan. Toch had wit na zwarts onnauwkeurige 17...De8

met het anti-intuïtieve 18. 0-0 nog volwaardig spel kunnen krijgen. Na 18. 0-0-0 komt het centrum en de c-lijn open en de lang gerocheerde witte koning staat hopeloos op de tocht. Met sterke en logische aanvalszetten maakt Riemersma het af. Het lijkt erop dat het bizarre openingsspel van Basman toch niet werkt tegen de sterksten in deze groep.

Bart Gijswijt krijgt van Florian Daeschler een voordeeltje in de schoot geworpen als deze ten koste van een lelijke dubbelpion dames ruilt en vooral als hij toelaat dat Bart een onaantastbaar Wit Paard (bij HWP altijd met hoofdletters geschreven) op c6 nestelt. De Fransman maakt het (in zijn wanhoop?) nog erger door een tijdrovende koningsmars naar het centrum en vooral door het onbegrijpelijke en vermoedelijk uit zelfhaat geboren 23...Kd6??, dat niet alleen een stuk kost, maar waarmee zwart vrijwillig een soort matnet inloopt. Daarna heeft Bart geen problemen om het volle punt bij te schrijven. 3½ uit 4, alleen op kop en op weg naar een eerste IM-resultaat? Daarvoor moet echter nog veel gebeuren en Bart heeft de op rating sterkste spelers in het tournooi nog tegoed.

Marcel Harff heeft mogelijk de geest van de MB's opgepikt die door de toernooizaal rondwaart. Hij kiest in een rustige stelling voor het orginele 10. Tg1, 11. g4 en 12.g5. Op Richard Vedder maakt dat niet te veel indruk, die ontwikkelt rustig voort. Hij zal pas echt vreemd opkijken als Harff het afgrijselijke 19. Dd5??? doet. Dat kost een vol stuk met een simpel paardvorkje. Het paard komt er makkelijk weer uit en het punt is binnen voor de man die misschien vooral bekend is door de prachtige en uitgebreide beschrijvingen van de omzwervingen van het eerste team van veelvuldig landskampioen En Passant, waar hij al jaren deel van uitmaakt.

Het langst zijn Lennert Lenaerts en Esper van Baar bezig, maar na een vroegtijdige dameruil wordt het evenwicht niet meer verbroken. Geen woeste pionopmarsen, geen blunders, alleen verstandige, maar ook voor de hand liggende zetten produceren de spelers. De Belg probeert het nog meer dan veertig zetten in een eindspel met een Wit Paard tegen een niet heel slechte zwarte loper, maar het is en blijft remise.
Morgen Bosboom-Basman. Klassiek geschoolde Euwe-adepten kunnen maar beter niet kijken!

In de A-groep van het open toernooi rekende FM Barry Brink af met concurrent IM Pieter Hopman. Hij wordt echter nog op de voet gevolgd door FM Rick Lahaye én door het verrassende Haarlemse talent Tyro Bekedam, die won van HWP-coryfee René Duchene. Morgen mag Tyro met wit tegen Barry Brink.

In de B-groep heeft de geroutineerde Almere-speler Caspar Kruijf als enige nog een 100%-score. Erik Breedveld, Mahesh Patil, Gerard Kuijs en Aart Strik hebben een halfje minder. De jonge garde blijft dit jaar in deze groep wat achter.

Oops, an error occurred! Code: 20230331201939eb363037