Spring naar hoofd-inhoud

Een laatste ronde om naar uit te kijken

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2018 |   1 reactie

Een tweede IM-norm gloort en om de zege in de Meestergroep wordt nog gestreden door de nummers 1 en 2: wat kan de organisatie zich nog meer wensen?

David van Kerkhof brengt de spanning in het toernooi terug en zijn eigen norm dichterbij (foto: René Olthof)

Wie kon vorige week vrijdag bevroeden dat de lotinig die door Bart Gijswijt werd verricht, zo een mooie afloop zou hebben. Hij was zelf aanvankelijk niet zo happy met 5x zwart en drie sterke spelers op het eind. Maar zie hoe mooi het uitpakt? Met als apotheose dus die strijd tussen hem en Manuel Bosboom om de eerste plaats. Ook nog steeds goed voor €400,-. Minder dan in het Open waar €750,- is te verdienen, maar daarover later meer.

Mijn held blijft toch Michael Basman. Onze nestor op het podium, met zo'n rijk verleden. Voor alle sceptici: nee, we hebben Basman geen opdracht gegeven om alleen maar dubieuze openingen te spelen en nee hij krijgt ook geen bonus voor verloren partijen. Jammer genoeg leidt zijn gewaagde openingsopzet vandaag niet tot een heel punt. Dichtbij is hij wel.

Mogelijk is Mike geïnspireerd door de mooie maaltijd bij Marrakez de avond ervoor. De Arabische keuken inclusief wulpse danseres heeft zijn gemoed vast weer wat opgewekter gemaakt. Want gisteren beleefde hij natuuurlijk een nachtmerrie op klaarlichte dag.

Vandaag begeeft hij zich weer op het gladde pad van de Grob. En Marcel Harff heeft het serum alweer klaarliggen. In de heksenketel die ontstaat krijgt de Engelsman toch goede kansen:

Met 19. Da4 vindt Basman de oplossing naar groot voordeel. Na 19..., Pec6 20. Txb4, c5xb4 21. Pxa7 lijkt de overwinning dichtbij.

De Duitser blijft snel spelen en verwarring stichten. Dan ontglipt Mike de beste voortzetting en kan Marcel ontsnappen met eeuwig schaak.

Onze koploper heeft na het feestgedruis van gisteren, de juiste instelling weer te pakken. Tegenstander David van Kerkhof grijpt naar z'n Benkö en geeft zelfs een stuk om enig initiatief te houden. Tot zet 13 blijken GM Sipke Ernste en Jochem Snuverink dit al eens eerder te hebben gespeeld. Bart slaat het stuk meteen, Sipke permitteerde zich eerst 13. h3.

Het wordt mij allemaal veel te moeilijk. Ik begrijp al weinig van het stukoffer, maar merk wel dat Barts koning kwetsbaar blijft. Dan zeilt er ook nog een paard op d3 binnen en balanceert Bart op een dun koord. Maar het is toch een beetje koorddansen op 10 centimeter boven de grond. Hij heeft de zekerheid van de norm en de zekerheid van behoud van de koppositie. Voor David is het balanceren tussen hoop en vrees; een remise houdt de kansen op de norm in leven, verlies zeker niet en met een overwinning is die norm bijkans zeker (laatste ronde tegen Basman...).

In het toreneindspel dat Bart moet verdedigen heeft hij de zekerheid dat z'n grootste concurrent niet dichterbij komt. Manuel Bosboom pakt de Sämisch van het Konings-Indisch nogal apart aan. Misschien om Li Riemersma van z'n stuk te brengen? Maar Li herstelt zich prima van de nederlaag van gisteren. Nou ja. Manuel pakt z'n kansen niet om gelijk te maken. Een paar onnauwkeurigheden te veel van de Zaankanter.

De Vlaams-Franse strijd wordt beslecht in het voordeel van de Vlaming. Niet helemaal op eigen kracht. Onze Franse vriend Daeschler speelt prima, totdat hem een blooper ontschiet. Lennert Lenaerts is er als de kippen bij om het punt binnen te halen.

Die bloopers overkomen Esper van Baar ook te veel dit toernooi. Vandaag blijft het beperkt tot een enkele onnauwkeurigheid. Aangezien Richard Vedder ook niet de hele partij die accuratesse kan vasthouden blijft het spannend. En nu is het Richard die de laatste fout maakt. Het machtige Witte Paard hoeft niet meer van stal te worden gehaald, maar had het mat op h8 kunnen geven.

Morgen vanaf 11 uur dus: Bosboom-Gijswijt om de 1e plaats en Van Kerkhof-Basman om een Meesternorm voor David.

In het Open toernooi is en blijft Barry Brink de te kloppen man. Edwyn Mesman probeert het, maar Barry heeft de nederlaag en teleurstelling van gisteren wel verwerkt.
Barry blijft een verhaal apart; zo laat begonnen met schaken, maar zo talentvol. Met 7 uit 8 is hij echter nog niet zeker van de €750,-. Rick Lahaye ligt een halfje achter.
Beiden met wit morgen.

In de B-groep grijpt HWP-er Sjoerd van Raaij de macht. Hij begon met een nul, maar 7 opeenvolgende overwinningen brengen hem ongedeeld aan de leiding. Morgen wacht hem de jonge Michiel Terwee, die ook een prachtig toernooi speelt. De winnaar is zeker van de eerste prijs, al dan niet gedeeld.

Om 11 uur aanwezig mensen!

Oops, an error occurred! Code: 2023033120282793abdd81