Spring naar hoofd-inhoud

Gijswijt blijft leiden

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2018 |   1 reactie

Op het affiche staat Bosboom-Basman, maar HWP'er en leider van het pak Bart Gijswijt houdt de gemoederen, in ieder geval van zijn clubgenoten, vooral bezig.

Het treffen Bosboom-Basman (foto: Joost Jansen)

De verslaggever van dienst volgt deze ronde vanaf bord 38 in de B-groep. Ook even flying bye spelen. En dat is best leuk, want vanaf mijn positie kan ik redelijk goed de ontwikkelingen op het podium en dus in de Meestertienkamp volgen.

Ik kijk dus vooral naar het bord van mijn clubgenoot, de meer neutrale toeschouwer leeft al een paar dagen toe naar het treffen Manuel Bosboom-Michael Basman. Onze Engelse gast is de avond tevoren enigszins bestraffend toegesproken door Gerard Welling. Gerard, ook niet vies van wat onorthodox openingsspel, vindt dat Mike Basman niet te gek moet doen. Soms is het weer tijd om gezonde zetten te doen. De goede raad lijkt niet aan dovemansoren gericht. Althans, na het standaardwerk met 1.., g5 en 2..., g4 volgen ontwikkelingszetten en mag de oude Meester even hopen op een goed resultaat. Als Manuel echter nog een diabolische truc in de stelling brengt is Michael even van alle goede geesten verlaten en gaat hij nog ten onder:

Manuel vindt hier 20.b4!, waarna zwart de only move 20...La4! moet vinden. Na 20...Dxb4 21.Pf6+ was het over: 21...Kh8 22.Dd3 Lxf6 23.Lxf6+ Kg8 24.De3 met ondekbaar mat. Waarom dan 20.b4? Omdat zwart anders na meteen 20.Pf6+ verdedigt met 20...Lxf6 21.Lxf6 Df5.

Het meeste spektakel is toch te zien in de strijd om de Haarlemse eer. Esper van Baar is de hemelbestormer en wil graag tegen de koploper laten zien wat hij in huis heeft.
De leider wil de jonge hond op zijn plaats wijzen. Dat blijkt geen sinecure. Er moet heus geschwindeld worden als Bart de verdekte terugzet Lh3-f1 mist.

Na 25...d3!, met de pointe 26.cxd3 Dd4! en een onweerstaanbare dreiging van Txa3, was wit in grote problemen geweest, maar na 25...Pc6?? 26.Lf1 wordt de leider voor even lijder. Het is niet goed te verklaren waar het vervolgens misgaat bij Esper. Natuurlijk de stelling is complex, de spanning wordt groter, maar het voordeel is dat ook. En laten we het niet over de slotzet van Esper hebben.

Dit soort partijen horen erbij. En Bart op 4½ uit 5 en 'in ieder geval m'n verwachte score gehaald'. Dat lijkt wat al te bescheiden. Anderhalf uit 4 is natuurlijk niet onmogelijk.

Om te beginnen morgen met wit tegen Marcel Harff. We hebben geen idee wat Marcel 's nachts uitspookt, maar het komt zijn schaken niet ten goede. Gisteren profiteerde Richard Vedder van pover spel, vandaag mag Florian Daeschler het punt komen ophalen. Marcel laat weer een paar semi-blunders uit zijn vingers glippen. En het is toch de man met de een na hoogste rating, de logische kandidaat voor de IM-norm.

De andere twee partijen eindigen in remise. Richard Vedder had wel de kansen, maar niet de koelbloedigheid om af te werken. De mannen bestoken elkaar over en weer met kwaloffers. Veel rendement leveren ze niet op. Nou ja, David van Kerkhof houdt uiteindelijk zijn kansen op een norm nog een beetje levend. Maar 2½ in vier partijen is niet misselijk. En ach 3 uit 4 voor Richard. Waarom niet.

Li Riemersma en Lennert Lenaerts zijn Europacupgangers. Ik verwachtte eigenlijk wel een halve rustdag, maar Li probeert het wel. Is ook constant aan het pushen, maar de Vlaming breekt niet.

In de Open groepen zijn er leiders met de perfecte score. In A maakt Barry Brink een prima indruk. Vandaag boekt hij alweer zijn 5e zege. Nu ten koste van Tyro Bekedam. De jonge KC-er wordt positioneel overklast in een Siciliaanse Taimanov. Geen schande. Morgen mag Stefan Tabak het tegen Barry proberen. Met zwart.

De HWP'ers zijn niet in topvorm. Op 2½ punt en 50% vinden we René Duchêne en Max Merbis. Op weg naar boven mannen.

In B blijft Caspar Kruijf de te kloppen man. Nu was hij HWP-er Mahesh Patil de baas. Daardoor is HWP's hoop in bange dagen Sjoerd van Raaij het best genoteerd van alle Witte Paarden. Na een misstap in ronde 1 won hij al zijn partijen. Nog 4 te gaan Sjoerd!

Oops, an error occurred! Code: 20230331212701eadbe4ea