Spring naar hoofd-inhoud

Spanning stijgt na vechtschaak in zesde ronde

Harry Lips | |   Haarlemse Meesters 2018 |   0 reacties

Voor het begin van de zesde ronde van de Haarlemse Meesters staat thuisfavoriet FM Bart Gijswijt een vol punt voor op IM Manuel Bosboom en FM David Van Kerkhof, en zelfs anderhalf op IM Li Riemersma en FM Richard Vedder. De rest van het veld, waaronder de vier niet-Nederlandse spelers, staat nog verder achter. De IM's zijn natuurlijk vooral uit op toernooi- en ratingwinst. De FMs houden ook de grens van 6 punten (een IM-norm) in het oog. Voor het laatste heeft Bart nog anderhalve punt nodig. Maar de "makkelijke" tegenstanders zijn nu wel op. Zijn laatste vier opponenten hebben de hoogste rating in de groep en drie van de vier strijden ook nog mee voor toernooiwinst en normen.

Het open toernooi is dit jaar met 110 deelnemers uitverkocht (foto: Charles Hensen)

Vandaag heeft Bart wit tegen Marcel Harff. Op rating de tweede in de groep, maar tot nu toe teleurstellend. Gaat Bart er na de verschrikkingen van gisteren tegen Esper van Baar, waar hij het punt voor de poorten van de hel wegsleepte, opnieuw vol tegenaan of is het tijd voor een rustige remise? De Duitse FM kiest niet opnieuw voor het Hollands, waarmee hij gisteren vreselijk klop kreeg, maar voor een degelijke Dame-Indische opstelling. Bart probeert het wel, maar er gaan steeds meer stukken af en er verdwijnt steeds meer spanning uit de stelling. Na 24 zetten worden de handen geschud in een gelijkwaardige positie.

De andere vier partijen brengen echter volop strijd en spektakel en worden dit keer ook niet door opzichtige blunders ontsierd.

Esper van Baar lijkt niet uit het veld geslagen door zijn ongelukkige verlies van gisteren. Hij lijkt ervan geleerd te hebben dat hij nog meer voor zijn eigen aanvalskansen moet gaan. In een Taimanov-Siciliaan tegen Li Riemersma kiest hij ondanks zijn korte rokade voor een pionnenstorm op de koningsvleugel. De ervaring leert dat zwart bij nauwkeurige en actieve verdediging meer dan voldoende tegenkansen heeft, maar vooralsnog lijkt Espers aanval gesmeerd te lopen. Zijn kwaliteitsoffer op zet 19 ziet er gevaarlijk uit:

maar kan volgens de alwetende engines worden aangenomen 19...Lxf6 20. gxf6 Kh8 21. Tf1 Tg8 22. Tf3 Pf8 24. Th3 Tg6 en zwart heeft alles onder controle. Gewone stervelingen zoeken liever een alternatief, maar halsbrekend wordt het toch wel na 19. ... Tad8 20.Taf1 Td7 21. T1f3 Tee7 22. Lf1 d5 23. Th3 Pf8 24. exd5 exd5 25. Ld4.

Alleen nog even Ld3 in stelling brengen en dan...., maar zover komt het niet: 25....Te1 26. Kf2 Te4! Nu is het zwarts beurt om een kwaliteit te offeren. Na 25. Pxe4 Dxc2+ 26. De2 Dxe4 27. Dxe4 dxe4 28. Lc3 Lxf6 29. gxf6 houdt wit ondanks de minuspion nog wel een speelbare stelling over, maar na het gespeelde 25. Lb6 De5 26. Pxe4 dxe4 27. Le3 Dxb2 stort de witte stelling in. Jammer voor Esper, maar van dit soort partijen kun je veel leren.

Michael Basman heeft dit keer wel succes met zijn "Winning Grob". Dat ligt niet zozeer aan de opening hoewel hij zeker een speelbare stelling overhoudt, weliswaar met minuspion, maar wel met actieve stukken en een gevaarlijke pionnenmeerderheid op de koningsvleugel. Richard Vedder is even onvoorzichtig (28....Pg6 en 29....Thg8) en moet daarna een kwaliteit offeren om niet op de e-lijn opgerold te worden. Er resteert nog een lastige technische taak, maar die wordt door de oude meester naar behoren uitgevoerd ondanks zijn beperkte bedenktijd.

Ook de andere MB, Manuel Bosboom, heeft succes, dit keer met een vrij normaal ogende Oudindische opening tegen Lennert Lenaerts, maar wel een met Bosboom-trekjes (6....a5, 10 ...h5, 11...a4, 12....h4). Dat leidt tot een ingewikkelde stelling met tegengestelde rokades en wederzijdse kansen. Manuel manoeuvreert handiger maar is misschien iets te gretig met het tijdelijk kwaliteitsoffer 31...Txe2. Nu blijft het misschien nog speelbaar voor wit als hij 35. Pxf3 doet, maar hij hoopt het met een actieve toren tegen twee lichte stukken te kunnen klaren. Even later besluit hij toch een toreneinspel te gaan spelen met een pion minder. Dat is kansloos, zoals Manuel snel aantoont.

Een prachtig spektakelstukje is ook de strijd tussen David van Kerkhof en Florian Draeschler. David probeert zijn tegenstander te verrassen met het aloude Koningsgambiet, maar wordt wellicht zelf verrast door zwarts ongebruikelijke 3...Pf6. In ieder geval lijkt hij het wat aarzelend tegen te spelen en in de diagramstand staat zwart duidelijk beter na 13....Pe5.

Florian heeft echter andere plannen en hij speelt 13.... Txe2!? 14. Dxe2 Pd4 15. Dd3 Pxf3 16. gxf3 Pd7! 17. Pe4 Pe5 18. Dc3 Dh4.

Na Davids 19. c5!? kan Florian zijn gelijk halen met 19...Dh3!, bv 20. Pg5 Df5 21. cxd6 Dxg5+ 22. Kh1 cxd6 en zwart staat voortreffelijk. In plaats daarvan speelt hij 19... Pxf3?! 20. Txf3 Dg4+ 21. Kf1 Dxf3 22. Dxf3 Lxf3.

Na 23. cxd6 Lxe4 24. dxc7 Lxd5 25. Lxf4 zou een stelling ontstaan waar de sterke vrijpion op c7 wit ruimschoots opweegt tegen de zwarte koningvleugelpionnen. David speelt echter 24. Pg5! Lxd5 25. cxd6 en nu had zwart eieren voor zijn geld moeten kiezen en proberen na cxd6 aan te tonen dat zijn drie pionnen opwegen tegen het paard. Na 25....h6 26.Ph3 g5 27. dxc7 Tc8 28. Pxf4! gxf4 (beter 28....Lc4+ en 29....Txc7) 29. Lxf4 verlamt de witte c-pion het zwarte spel. David wint vervolgens op zijn gemakje.

Daarmee is de voorsprong van Bart Gijswijt teruggelopen tot een halfje op Manuel Boosboom en David van Kerkhof, terwijl ook Li Riemersma met nog een halfje minder nog volop meedoet. Morgen Riemersma - Gijswijt. Het HWP-legioen staat achter Bart!

In de A-groep van het open toernooi is Barry Brink ongenaakbaar. Barry, in 2015 al gedeeld winnaar van de Haarlemse Meestersgroep, won van Stefan Tabak en staat met zes uit zes nu anderhalf punt voor op Rick Lahaye, Danny de Ruiter en de verrassende Henk van der Velde.

Ook in de B-groep een leider met een honderd-procent-score. Caspar Kruijf won met zwart van Gerard Kuijs. Zijn voorsprong is echter minder groot, want Fred Avis, Wout van Veen en HWP-er Sjoerd van Raaij hebben vijf uit zes. Morgen Kruijf-Avis en Van Veen- Van Raaij!

Oops, an error occurred! Code: 20230331200830c2113d9e