Spring naar hoofd-inhoud

Vlekkeloze eerste ronde

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2018 |   0 reacties

De organisatie mag het eerste rondeverslag produceren. De uitslagen zijn dan enigszins bijzaak. We willen dat iedereen op tijd achter het bord zit, dat de bar voorraad en personeel heeft, dat de notatievellen op hun plek liggen.

Zhaoqin Peng voert de eerste zet uit voor Michael Basman: 1.g4! (foto: Frits Agterdenbos)

Der Deutsche Zug war ein Bisschen verspätet, maar ook Marcel Harff zit 10 minuten na de gongslag van arbiter Joost Jansen achter zijn bord.

En wonder boven wonder. Om 13.10 uur klinkt die gongslag al. De deelnemers zijn vroeg om in te schrijven. Geen 2 voor 12 afmeldingen meer, dus hoofdarbiter Koos Stolk kan om vijf over een al een indeling maken. Hulde aan de deelnemers!

En ze zijn talrijk dit jaar. Voor het eerst in vier jaar is het open toernooi uitverkocht.
En als ik de twee hoofdarbiters noem, schrijf ik ook dat André van der Graaf voor een norm gaat. Een arbitersnorm. En dat is fijn, want met meer deelnemers dan ooit, kunnen Joost en Koos nog wel een paar extra ogen gebruiken. André ligt goed op koers voor die norm!

De meeste aandacht gaat uit naar de Meestertienkamp en dan in het bijzonder naar de nestor van de groep, de Engelsman Michael Basman. Een soort cultheld uit de jaren '80. Vrij naar Monty Python (en voor de 45+'ers onder ons): hij is de eerste minister van het ministerie van vreemde openingen. Randpionnen hebben bij Mike een streepje voor.

Bij het afhalen van Schiphol gisteravond was hij druk bezig met een schaakboekje uit de serie van Batsford. Ook jaren '80. En zo'n magneetschaakspelletje dat destijds ook zo in trek was bij de toernooitijgers uit die tijd.

Een laptop heeft hij niet mee. 'I prepare just one minute before I make my first move'. Niet helemaal waar dus, maar de preparatie bestaat in ieder geval niet uit de studie van actuele openingen.

Onze veertienvoudig dameskampioene Zhaoqin Peng doet de openingszet aan zijn bord. 'Which move shall I play', vraagt Peng. 'Anything', meen ik hem te horen zeggen, maar bij nader inzien heeft 1.g4 zijn voorkeur.

Mijn clubgenoot Bart Gijswijt beaamt na afloop daar toch wel even naar gekeken te hebben. Bart pakt de Grob thematisch aan met 3...h5, maar geeft ook daarna blijk de stelling wel aan te voelen. Vooral 18...Lb4 is creatief gevonden

en ik moet toch wel even kijken wat er gebeurt na 19. Txb4, Txe3 20. fxe3, Dg3+ 21. Ke2, Dg2+ en de toren wordt opgehaald. Basman neemt trouwens niet op b4, maar zijn stelling is en blijft beroerd. Bart maakt het karwei voor de 30e zet af. Een droomstart voor hem.

Hij is toch niet het eerste klaar. De andere Haarlemmer in het gezelschap en promovendus uit de Open groep, Esper van Baar, heeft dan al remise gemaakt tegen de eerder genoemde Duitse gast. Een correcte Franse partij, waar na 20 en een halve zet inderdaad weinig leven meer in zit.

Bij de overige 3 partijen zijn allemaal deelnemers aan de Europacup betrokken. Echte topvorm laten ze niet zien. Onze Belgische gast Lennert Lenaerts treft het wel het slechtste. Hij zet de partij prima op, maar komt in de problemen als David van Kerkhof met een kwaliteitsoffer de boel kan compliceren.

Dat kwaloffer is zeker niet winnend, maar daarna gaat het van kwaad tot erger. Hier lijkt vermoeidheid een rol te spelen. David zal er niet wakker van liggen, want hij is op zoek naar zijn derde en beslissende norm.

Dan moet hij ook nog even de 2400 Elogrens aantikken, maar dan is de titel een feit. Die 2400 wordt overigens gehaald bij 7 uit 9. Je weet maar nooit.

Overigens is deze winst natuurlijk ook geweldige reclame voor zijn trainingsactiviteiten. Die man weet waar hij over praat! Neem eens een kijkje op:  www.schaakcoaching.nl.

Ook Li Riemersma zit mogelijk niet okselfris achter het bord. Met toch een ruimte 200 Elopunten meer en een witbeurt verwacht je meer. Het zit er niet in. Maar misschien doe ik daarmee onze Franse vriend Florian Daeschler te kort en speelt deze een prima partij.

Ten slotte, de clubtwist van En Passant, Bosboom-Vedder. Volkomen bij toeval in de eerste ronde tegen elkaar. Ze zullen elkaar goed kennen, maar sparen elkaar niet. De partij is zeker niet foutloos, maar (daardoor wellicht) wel vermakelijk. Wisselende kansen, verrassende wendingen. Het wordt remise. Het blijft wel gezellig bij En Passant!

In het Open Toernooi neemt Elofavoriet Rick Lahaye een 'zwitserse bye' op in de eerste ronde. Da andere FM's en favorieten maken geen fout en winnen.
Het is te vroeg om bespiegelingen te wagen aan het verloop en alle verrassingen kunnen de lezers zelf ontdekken.

Morgen om 13.00 uur gaan de klokken weer aan!

Oops, an error occurred! Code: 20221207042937def73cf6