Spring naar hoofd-inhoud

Haarlemse Meesters brengt Gerard Welling terug in Nederlandse toernooiarena

|   Haarlemse Meesters 2019 |   0 reacties

Van zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober wordt het 5e internationale schaaktoernooi de Haarlemse Meesters gespeeld. Speellocatie is opnieuw het Stedelijk Gymnasium in het centrum van Haarlem, naast de Grote Markt.

Een opmerkelijke naam in het deelnemersveld van de Meestertienkamp is die van Internationaal Meester Gerard Welling. Gerard speelde namelijk bijna 25 jaar geen toernooi in Nederland. Door een drukke baan combineerde hij het toernooispel met vakanties in het buitenland. Nu het werkzame leven een andere loop heeft genomen blijkt de Meestertienkamp te passen in zijn rijk gevulde schaak- én damagenda. Behalve deze rentree in de Nederlandse toernooiarena is de geboren Veldhovenaar ook een aanwinst voor het toernooi vanwege zijn gedurfde openingsspel en creatieve speelwijze. Bovendien is hij ook gewoon een sterke speler die in de jaren ’80 aan het Nederlands Kampioenschap meedeed en dus tot de landelijke top behoorde.

Namens de organiserende vereniging HWP Haarlem doen Babak Tondivar en Bart Gijswijt mee. De laatste verdedigt zijn titel van vorig jaar en hoopt ongetwijfeld een tweede Meesternorm te scoren - een doel waar het toernooi mede om is opgezet.

Die normen kunnen alleen behaald worden, doordat een drietal Meesters voor tegenstand zorgt. De op papier sterkste van dat drietal is Jasel Lopez uit Aruba. De voor Kennemer Combinatie uitkomende student scoorde afgelopen jaar zijn laatste norm. De derde IM, naast Gerard Welling dus, is de Amsterdammer Piet Peelen. Een graag geziene gast op en winnaar van vele toernooien. Al in zijn jeugdjaren streed hij mee om nationale jeugdtitels en hij geniet dan ook landelijke bekendheid.

De winnaar van het Open Toernooi van vorig jaar, Rick Lahaye, behoort op papier tot de kanshebbers op de eindzege. Hij is nog op zoek naar een derde Meesternorm, zodat hij de titel van Internationaal Meester definitief kan aanvragen.

Het complete deelnemersveld met titels en de internationale Elorating per 1 september:
IM Jasel Lopez (Aru, 2411)
Rick Lahaye (Ned, 2409)
FM Bart Gijswijt (Ned, 2377)
FM Dr. Guntram Hainke (Dui, 2358)
IM Piet Peelen (Ned, 2346)
FM Babak Tondivar (Ned, 2320)
FM Nathan De Strycker (Bel, 2302)
IM Gerard Welling (Ned, 2301)
FM Jérémy Moucheroud (Fra, 2294)
FM Danny de Ruiter (Ned, 2264)

Naast de Meestertienkamp staat er een Open toernooi op  het programma. In de A-groep staat behalve een eerste prijs van €750,- promotie naar de Meestertienkamp op het spel.

Voor het Open toernooi kunnen schakers van elk niveau zich aanmelden. Er wordt in twee groepen gespeeld, zodat altijd tegen een tegenstander van enigszins gelijk niveau wordt gespeeld.

De partijen beginnen om 13.00 uur, behalve op zondag 27 oktober. Dan starten we om 11.00 uur. Uitslagen, verslagen en de partijen zijn te volgen via de toernooiwebsite:
www.haarlemse-meesters.nl.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.