Spring naar hoofd-inhoud

Jasel Lopez stelt toernooiwinst veilig met ronde te gaan

Bart Gijswijt | |   Haarlemse Meesters 2019 |   2 reacties

Met nog één ronde te spelen heeft Jasel Lopez de winst van het vijfde Haarlemse Meesters-toernooi veiliggesteld. Zelf won de Arubaanse IM van Rick Lahaye, terwijl de nog enige achtervolger van importantie, Jérémy Moucheroud, remise overeenkwam met Babak Tondivar.

Jasel Lopez (foto: René Olthof)

Moucheroud zal met zijn gedachten vermoedelijk ook eerder bij de lonkende meesternorm hebben gezeten dan bij de toernooioverwinning. Morgen staat het treffen met Lopez gepland, en als die de organisatie mild gestemd is, volstaat een halfje om het felbegeerde resultaat in de wacht te slepen.

Vandaag kreeg de Fransman opnieuw Frans tegen zich. Net als tegen Nathan De Strycker in ronde 6 bereikte Moucheroud daar niet veel tegen, en deze keer moest hij zelfs oppassen.

Moucheroud - Tondivar na 22.Pc2

In deze stelling heeft wit net (onnodig) zijn paard van d4 teruggetrokken naar c2. Sterk is nu bijvoorbeeld 22...Pe5, en zelfs 22...Te5!? komt in aanmerking; het idee is dat wit zijn zwartveldige loper hard nodig heeft voor de verdediging en bovendien de witte dame zich in een penibele situatie bevindt. Tondivar koos voor 22...Le6 en herhaalde na 23.Pe3 Lf7 24.Dg4 Le6 25.Dh5 Lf7 sympathiek de zetten in een nog altijd plezierige stelling.

De Fransman zal ermee in zijn nopjes zijn, en ook Jasel Lopez klaagde niet: door een overwinning met zwart op Rick Lahaye is hij nu niet meer in te halen. Met 7 uit 8 kan er ook geen enkel misverstand over bestaan wie dit jaar de sterkste is in de hoofdgroep. Vandaag werd het verschil in het eindspel gemaakt: na zo'n 30 correcte zetten greep Lopez het initiatief met een meerderheid op de damevleugel.

Lahaye - Lopez na 41...bxa3

Het eindspel was waarschijnlijk te keepen geweest als wit hier 42.Txa3 had gespeeld; het pionneneindspel na 42...Tb3+ is remise, en na 42...Tb4 43.Kc3 is moeilijk te zien hoe zwart progressie kan boeken. Na het gespeelde 42.Kc4? werd het een moeilijker verhaal na 42...Tb3! en Lopez speelde het onberispelijk naar winst.

Blije gezichten ook aan tafel bij het duel Gijswijt - Welling. Drie openingen voor de prijs van één (wat begon als een Bogo-Indiër werd eerst een Catalaan en later een Tarrasch) en beiden waren gedurende de partij optimistisch over hun kansen en achteraf tevreden met de terechte remise.

Gijswijt - Welling na 31...Dxe8

Hier dacht wit dat zwart dacht een stuk te gaan winnen na 32.Dxd5 De1+ 33.Kg2 Dd2, om vervolgens te winnen met het geniepige 34.g6!. 32.Dxd5 werd derhalve ook gespeeld (er is ook niets beters), maar zwart reageerde met 32...De2, waarna de truc met g6 niet werkt. Na 33.Lc3 Dg4+ 34.Kh2 Dh4+ 35.Kg2 Dg4+ 36.Kh2 Dh4+ 37.Kg2 werd de vrede getekend - gelukkig door middel van herhaling van zetten aangezien een remiseaanbod waarschijnlijk door Gerard niet opgemerkt zou zijn.

In de luwte is Danny de Ruiter bezig met een ijzersterk toernooi. Op papier de laagst geratete speler, maar achter het bord valt daar weinig van te merken. Hij verloor alleen van Lopez, maar wie niet, en vandaag boekte hij zijn tweede overwinning, tegen Nathan De Strycker, die het deze week zwaar te verduren heeft. Aan de voorbereiding zal het niet gelegen hebben, want de eerste twaalf zetten knalde de Belg er zonder nadenken uit. Een zet of tien later ging het mis:

De Ruiter - De Strycker na 20.Lb2

Hier was 20...c5 op zich nog een goed idee, als het na 21.bxc5 gevolgd was door 21...c6, zodat de loper vanaf b8 een fraai uitzicht tegemoet kan zien. Na eerst 21...Lb8? 22.c6! werd zwart ingesnoerd, en De Ruiter gaf het verkregen voordeel niet meer uit handen.

Tot slot mocht ook Piet Peelen na twee zuren nederlagen weer een vol punt bijschrijven, ten koste van Guntram Hainke. Het duurde na een Konings-Indiër tot in de late uurtjes voor Piet de vis op het droge had; dat had én heel veel korter kunnen duren én het had ook nog eens volkomen anders kunnen aflopen.

Hainke - Peelen na 31.cxb5

We mogen hier spreken van een niet eens zo heel erg dynamisch evenwicht als zwart maar de b-pion blokkeert met 31...Pd7. In plaats daarvan kwam 31...Pg4?! Volgens de officiële waarnemingen moet de Duitser hier vier hele minuten in ware doodsangst spoken aanschouwd hebben, want hij moet allerlei weerleggingen voor 32.hxg4 gezien hebben die er niet zijn. Door alle goden verlaten speelde hij 32.b6? Dh4 33.Pf3?

- waarna 33...Txf3 (met mat in 8 dan wel onmiddellijke overgave) toch niet heel moeilijk is. Piet zag het niet, maar na nog meer witte fouten kwam hij alsnog gewonnen te staan, waarna de conversie opnieuw moeizaam verliep tot een niet te missen grap de witte dame en daarmee de partij veroverde.

In de Open A-groep voert Renzo Finkenflugel nog altijd de ranglijst aan. Het mag dapper genoemd worden dat hij, nadat hij met zwart de Nimzo-Indiër met 4.f3 van Khoi Pham op beestachtige wijze sloopte, ditzelfde systeem nu ook met wit speelde. En ook aan deze kant van het bord succes: Gilian Honkoop moest eraan geloven. Khoi won van Jan Boekelman en volgt nog altijd op een halfje.

In de B-groep won HWP'er Mahesh Patil het duel der koplopers van Ciro Catalan, en doordat ook Rafael Goudriaan verloor, staat Mahesh nu een vol punt voor op het peloton. Erik Breedveld mag proberen om Mahesh van de ongedeelde eindzege af te houden.

Morgen vanaf 11 uur wintertijd de ontknopingen!

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

  • Hans
    Hans
    27.10.2019
    Waarom zijn er geen foto's?
  • R.
    R.
    27.10.2019
    Waarom zijn er geen partijen van Renzo Finkenflugel tegen:
    -Khoi Pham
    -Gilian Honkoop.

    Ook de partijen van IM Manuel Bosboom tegen:
    -Khoi Pham
    -Gilian Honkoop.

    Ik heb meer van het Haarlemse meesters schaaktoernooi verwacht qua publicatie van live-partijen gezien de FIDE-status dat dit toernooi heeft.

    Ik vind het ontzettend jammer.
    Neem een voorbeeld aan het Hoogeveen schaaktoernooi.