Spring naar hoofd-inhoud

Moucheroud aan kop met de volle buit na twee ronden

Bart Gijswijt | |   Haarlemse Meesters 2019 |   0 reacties

Zoals Luis Rentero in zijn ergste jaren legt toernooiorganisator Paul Tuijp de zweep over de deelnemers van de Meestertienkamp van het Haarlemse Meesters-toernooi. Na de vermanende woorden in zijn verslag van de eerste ronde (zeer tegen de gewoonte in eindigden vier van de vijf partijen in remise) wisten de spelers wat hen te doen stond. Vijf beslissingen waren het resultaat.

Jérémy Moucheroud (foto: René Olthof)
Jérémy Moucheroud: 2 uit 2 (foto: René Olthof)

Voor Jérémy Moucheroud was dat al zijn tweede punt, al is hij ook de enige die tweemaal met wit mocht aantreden. In een Frans-Duits onderonsje was vandaag Guntram Hainke het slachtoffer van de dadendrang van de Fransman. Het zag er zeer overtuigend uit wat Moucheroud liet zien: vanuit een Aljechin veroverde hij eerst het loperpaar, toen een pion, toen nog een en toen nog een. In deze volstrekt hopeloze stelling ging de Duitser door zijn vlag:

Moucheroud - Hainke na 37.Le4

De IM's Jasel Lopez en Piet Peelen, en FM Bart Gijswijt volgen na hun eerste overwinningen op een halfje. Lopez profiteerde daarbij van de vrijgevigheid van Danny de Ruiter. In een theoretische Grunfeld was 19...De7 pas de eerste nieuwe zet, hoewel dat geen verbetering was ten opzichte van het een aantal keer eerder beproefde 19...gxf5. Lopez behield steeds wat voordeel, maar had nog een hoop werk te verzetten gehad als zwart hier niet ontzettend had meegewerkt met 27...Lxf5?

Lopez - De Ruiter na 27.Tc1

Na 28.exf5 gaf Danny op, omdat hij inmiddels wel gezien had dat na 28...Dxd5 29.Dc7+ de toren valt.

Piet Peelen, gisteren al dicht bij een overwinning, gaf Gerard Welling vandaag geen schijn van kans. Nu aan de witte zijde van een Konings-Indiër gezeten bouwde hij gestaag zijn voordeel uit, en dan wordt het vanzelf tijd om te oogsten.

Peelen - Welling na 26.Db2

Wellicht bij gebrek aan betere plannen speelde Welling hier 26...Pc7, waarna weinig in te brengen viel tegen 27.Txd6 - een toren die vervolgens gestut kon worden met c4-c5. Anders dan gisteren tikte Piet het nu wel bekwaam uit.

Bart Gijswijt was de enige die zijn winstpartij met zwart boekte. Het slachtoffer was Babak Tondivar; ergo, broedermoord binnen de gelederen van HWP Haarlem. Babak belandde in een omgekeerde Benoni, pakte die niet voortvarend genoeg aan en werd daarvoor hardhandig gestraft.

Tondivar - Gijswijt na 17...cxd4

Zwart heeft hier al een vorstelijke vrijpion die onaantastbaar is vanwege de penning op b1. 18.Te1? (18.Lxb7 was aangewezen) hielp een handje: na 18...d3 19.Pe3 d2! verliest wit materiaal. Babak liet het zich niet bewijzen en gaf vrijwel direct op.

Rick Lahaye ten slotte revancheerde zich voor zijn verliespartij in ronde 1 door Nathan De Strycker op te brengen. In een avontuurlijk opgezette Engelsman (4.g4!? was nog net geen nieuwtje) werd de Belg langzaam maar zeker naar achteren geduwd. Ook hier was een d-pion beslissend:

Lahaye - De Strycker na 36.g5

De Strycker probeerde hier 36...Lxd6, om 37.Lxd6 te beantwoorden met 37...Lxh3+. Niet dat dat enig soelaas had geboden, want wit staat daar nog steeds huizenhoog gewonnen, maar Rick verkoos het elegantere 37.Ta8+ Kh7 38.Pxh5! Lxc5 39.Lxg6! en zwart gaf op.

In het Open toernooi nog drie man met een perfecte score, onder wie HWP'er Jan Boekelman en Renzo Finkenflügel, die elkaar morgen treffen. Nummer 3, Nick Manshanden, neemt het dan op tegen Manuel Bosboom, die een dagje buiten Haarlem schaakte. In de B-groep nog maar liefst acht man op 2 uit 2. Dat achttal met een perfecte score wordt morgen op zijn minst gehalveerd.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.