Spring naar hoofd-inhoud

Moucheroud dicht bij norm na gelukkige overwinning

Bart Gijswijt | |   Haarlemse Meesters 2019 |   1 reactie

Door een fortuinlijke overwinning met zwart op Piet Peelen is Jérémy Moucheroud plotseling dicht bij een meesternorm in de Meestertienkamp. Uit zijn laatste twee partijen heeft de Fransman genoeg aan een enkel punt. Jasel Lopez heeft de toernooiwinst bijna binnen na een gedegen overwinning op Babak Tondivar.

Het verslag is iets later dan u gewend bent vanwege het gezamenlijke diner van de tienkampers

Net als gisteren wilde Peelen te veel, en dat kwam hem opnieuw duur te staan.

Peelen - Moucheroud na 37...h5

Wit heeft zwart hier in de houdgreep, maar een dwingende winst is er niet. 38.Kg2 en rustig opstomen lijkt een goed idee; dit in tegenstelling tot het gespeelde 38.Pd6??. Na 38...Pxd6 39.cxd6 Txf1+ 40.Kxf1 Kf8 was de tijdcontrole gehaald en keek Piet plotseling tegen een verloren pionneneindspel aan. Met wit tegen Tondivar en zwart tegen Lopez lijkt de norm binnen handbereik voor Moucheroud.

Jasel Lopez kan de toernooiwinst inmiddels nauwelijks meer ontgaan dankzij een soepele overwinning op Babak Tondivar. De HWP'er kwam er eenvoudigweg niet aan te pas in een Konings-Indiër in de nahand.

Tondivar - Lopez na 22.hxg3

Hier moest het eindspel even correct getaxeerd worden, maar dat is aan Lopez wel besteed: 22...Txf3 23.Dxf3 Txf3 24.Kxf3 Dxd3+ 25.Te3 Dd7 en de rest was een kwestie van techniek.

Techniek is waar het Bart Gijswijt vandaag (niet alleen vandaag overigens) aan ontbrak. Dat niet alleen: complete blindheid veroorzaakte tegen Rick Lahaye op zet 16 volstrekt onnodig pionverlies, waarna het pleit binnen de kortste keren beslecht leek. Daarna vochten de witten zich verbeten terug in de wedstrijd, wat na de tijdcontrole tot een interessant eindspel leidde. Bijvoorbeeld hier:

Lahaye - Gijswijt na 50.a5

Het geplande 50...Tc3 51.a6! Txb3 52.Txb3! c1D 53.a7 is het zeker niet, maar de geleerden mogen zeggen wat het eindspel is na 50...c1D 51.Pxc1 Txc1 52.a6 Ta1 53. Tb7+ Kh6 54.a7 Ld4 55.Th7+ Kxh7 56.a8D Txa8 57.Lxa8:

 

Rick verkoos iets anders, wat na de nodige schermutselingen leidde tot een eindspel van paard en loper tegen twee lopers met ver uit elkaar geplaatste vrijpionnen. Toen de remise eenmaal binnen handbereik was, verkoos Gijswijt in een vlaag van verstandsverbijstering voor een eindspel van dame tegen dame en loper, aangezien dat toch ook niet al te moeilijk zou zijn. Dat was het op zich ook niet, als je maar over enige techniek beschikt. Dat bleek helaas niet het geval. Zelfs in de slotstelling, toen wit zijn dame had weggeblunderd, was het nog remise:

Gijswijt - Lahaye na 93...Dd3+

Na 94.Kd5 Dc4+ 95.Ke4 Dxf7 is het pat. Maar de gifbeker moest vandaag helemaal leeg, getuige ook dit verslag.

In de achterhoede van het klassement noteerde Nathan De Strycker zijn eerste overwinning, waardoor Guntram Hainkes laatste hoop op een norm ook vervloog. De Strycker had zich eigenlijk op de verkeerde tegenstander voorbereid, maar dat pakte wonderwel uit. De Duitser gaf opnieuw vrijwillig zijn loperpaar op, en stond daardoor de hele partij minder. De beslissende fout was 32...Te5:

De Strycker - Hainke na 32...Te5

Na 33.Tb2 bleek de b-pion niet meer te stuiten.

Tot slot één remise deze ronde: bij Welling tegen De Ruiter gebeurde niet veel, al hoorde ondergetekende deze keer luid en duidelijk een remiseaanbod van De Ruiter, dat ofwel werd afgeslagen, ofwel niet werd waargenomen. Hoe dan ook werd de vrede enkele zetten later alsnog getekend.

Gisteren lieten we zien hoe van de jonge Khoi Pham gehakt werd gemaakt - tijd voor eerherstel!

Aad de Bruijn - Khoi Pham na 18...Dxf6

Khoi heeft brutaal met de dame op f6 geslagen, om na 19.Lxd5 te reageren met 19...Lxd5! 20.Txf6 Txg2!

Zwart staat een volle dame achter, maar wint vanwege een nare matdreiging. Na 21.Dxe5 La8 22.h4 Pd7 stond wit machteloos tegen de paardensprong Pd7-f6-g4-f2 met mat.

Een spannende ontknoping wacht in de A-groep, want drie man delen nu de leiding, onder wie HWP'er Jan Boekelman. Khoi Pham en Rob Bodicker zitten op het vinkentouw. Manuel Bosboom ging door zijn vlag en is hoegenaam uitgeschakeld voor de hoofdprijs. In de B-groep behouden Mahesh Patil en Ciro Catalan de leiding; morgen wacht de onderlinge kraker!

 

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Marius Jaspers
  Marius Jaspers
  25.10.2019
  Gelukkig is de schrijftechniek zoals gebruikelijk wel onberispelijk (en de zelfhaat verhoogt de amusementswaarde ook nog eens voor de neutrale lezer)!
  • Jan Koeienman
   Jan Koeienman
   26.10.2019
   Drink bier