Spring naar hoofd-inhoud

Ronde 1: Het veld aan elkaar gewaagd?

Paul Tuijp | |   Haarlemse Meesters 2019 |   0 reacties

Het 1e lustrum van het Haarlemse Meesterstoernooi is bereikt. De succesformule uit de vorige vier edities wordt opnieuw gevolgd: op zoek naar de Meesternorm is het devies.

Jérémy Moucheroud (links) bleek na zijn winst op Rick Lahaye de enige winnaar in ronde 1 van de Meestertienkamp (foto René Olthof).

De start van het toernooi vindt niet plaats op het podium, maar aan bord 11. Daar zit namelijk Eline Roebers, en de ChessQueens willen haar nog wel even in het zonnetje zetten. De organisatie gaar daar graag in mee. En het blijft niet bij lof toezwaaien en een eerste zet doen op haar bord: de ChessQueens stellen ook een damesprijs ter beschikking in groep A. De organisatie kan niet achterblijven en biedt die kans op een damesprijs ook de dames in de B-groep! Later meer over de dames.

Maar terug naar de Meestertienkamp.

Gerard Welling - voormalig deelnemer aan het Nederlands Kampioenschap - is dus weer terug in de Nederlandse toernooiarena. Zo’n 20 jaar terug was het, dat hij deelnam aan het verjaardagstoernooi van René Olthof. Generatiegenoot, goede vriend en vandaag ook weer optredend als fotograaf (dank je wel René!).

Net terug uit Italië ('rampzalig slecht toernooi') schuift Gerard aan tegen Nathan De Strycker. Deze sympathieke Vlaming heeft de naam van een veelscorende spits. Nou ja, daar doet de naam mij aan denken. De vlam slaat nooit echt in de pan. Gerard ontwijkt de hoofdvarianten van het Frans om een soort gesloten Siciliaan te spelen. Maar, hoewel origineel gespeeld, is deze Siciliaan weinig bloeddorstig. Zwart gaat in op zetherhaling, maar staat waarschijnlijk meer dan een fractie beter.

En zo vallen er nog 3 remises. Hoogst uitzonderlijk voor de IM-tienkamp! De fans van de Witte Paarden Bart Gijswijt en Babak Tondivar zien hun helden ook halfjes binnenhalen. Bart gaat daarvoor langs een afgrond na stukverlies waar slechts wat vage dreigingen over de zwarte velden tegenover stonden. Piet Peelen speelt lange tijd de beste zetten, maar in de tijdnood van Piet krijgt Bart zijn zwartveldige batterij alsnog aan de praat en moet Piet via zetherhaling aan de noodrem trekken.

Babak weet tegen Danny de Ruiter een klein voordeeltje te behalen, maar niet genoeg voor meer dan een remise. 'Supersolid' zei ik tegen de Franse deelnemer toen hij me vroeg naar de kwaliteiten van Babak. Iets zegt me, dat hij dit toernooi nog een paar buigen of barsten partijen gaat spelen!

De Nimzo-Indiër bij Guntram Hainke en Jasel Lopez leek zeker niet op remise uit te draaien. Jasel was iets verlaat door OV-troubles en na een paar ongelukkige zetten dreigt hij overlopen te worden. Onze Duitse deelnemer ziet het niet of durft de complicaties niet aan en zo kan Jasel nog redelijk eenvoudig ontsnappen naar een halfje.

De enige winstpartij komt op naam van Jérémy Moucheroud. En dat na een kort nachtje, opstaan om 4 uur en een autorit van bijna 7 uur. Maar hij wordt ook wat geholpen door Rick Lahaye. Die komt wel heel speculatief uit de hoek en gooit er eerst een kwaliteit en vervolgens een vol stuk tegenaan om de Franse roi uit te roken. Die blijft echter kalm. En ik maar denken, dat Rick alleen maar denkt aan hoe hij 6 punten bij elkaar kan sprokkelen voor de norm. Nee hoor. 'Ik wil gewoon een leuke partij spelen',  vertelt hij na afloop. En goedgemutst 'Morgen weer proberen hoor, zin in.'

Dan de Open Groepen. De meiden dus. Robin Duson en Alisha Warnaar leggen twee HWP-coryfeeën over de knie. Spreekwoordelijk natuurlijk. En Eline verliest juist van een ander talent uit Purmerend.

We zijn blij verrast dat Manuel Bosboom weer meedoet. Weer of geen weer, op zijn stalen ros komt hij uit Zaandijk aangefietst. Morgen wel even in België spelen voor de Interclubs, maar maandag is hij weer van de partij.

Veel te vroeg om al iets te zeggen over de Open Groepen. Morgen weer lekker spelen, hopelijk hebben ze er allemaal weer in in!

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.