Spring naar hoofd-inhoud

Weinig veranderingen na ronde 5

Bart Gijswijt | |   Haarlemse Meesters 2019 |   0 reacties

Veel strijd, maar weinig beslissingen in ronde 5, en derhalve verandert er weinig in de stand van de Meestertienkamp. Alleen Danny de Ruiter klom in het klassement, ten koste van Rick Lahaye, die nog altijd wacht (hoewel, waarschijnlijk niet) op zijn eerste remise.

Danny de Ruiter - Rick Lahaye (foto: Mark Hemelrijk)

Remise leek lange tijd een logische uitslag van een gelijk opgaande Dame-Indiër, tot Danny als eerste een reeks mindere zetten produceerde. Zo belandde hij in een slecht eindspel:

De Ruiter - Lahaye na 32.Pd4

Rick had hier met simpel 32...Pxb2 pionnen kunnen oogsten, vooral omdat 33.Tf4 Pxc4 34.Txg4 niet werkt vanwege familieschaak op e3. In plaats daarvan meende hij tijd te hebben voor 32...Te4?, waarna wit kon pesten met 33.Pe6!. Het kan natuurlijk gebeuren dat je zo'n partij dan niet wint, maar voor Rick moest de gifbeker helemaal leeg: hij wikkelde af naar een paardeindspel met nota bene een pion meer, maar wonderlijk genoeg was het zwart die op zijn tellen moest passen. Dat deed hij niet genoeg, en zo kon Danny zijn eerste volle punt bijschrijven.

De overige partijen eindigden zoals gezegd in remise, maar niet zonder slag of stoot. Voor het eerst dit toernooi waren er ruim na de tijdcontrole nog drie partijen in volle gang. Zo niet het treffen tussen Piet Peelen en Babak Tondivar, dat zo de theorieboekjes van het Catalaans in zou kunnen, ware het niet dat het daar al in staat: in 2008 speelden de heren Topalov en Anand dezelfde variant. Geblinddoekt, dat dan weer wel, maar veel ruimte voor verbetering lijkt er niet te zijn. Onbekend met dit alles (naar wij aannemen) speelde Peelen op zet 29 (!!) de eerste nieuwe zet:

Peelen - Tondivar, tevens Topalov - Anand (Monaco 2008) na 28...Lb2

29.Ld5 was niet per se een verbetering ten opzichte van 29.e4, maar voor de uitslag maakte dat geen verschil.

Eveneens een correcte remise was het treffen tussen Gerard Welling en Jérémy Moucheroud. Wellings Colle-systeem kon de Fransman niet direct verontrusten, maar er een bres in slaan is vers 2. Na een grote stofzuigeractie tussen zet 17 en 26, waarin maar liefst 14 stukken het loodje legden, resteerde een eindspel van paar tegen loper waar verder ook geen muziek in zat.

Muziek zat zeker wel in het duel tussen Bart Gijswijt en Guntram Hainke. In een nog gangbare stelling in het Slavisch verkoos de Duitser zijn witveldige loper op b1 te ruilen in plaats van op g6. Daarmee kwam de stelling direct in een ander vaarwater, wat beide heren de nodige hoofdbrekens en tijd kostte. De HWP'er liet zich (al zeg ik het zelf) van een creatieve kant zien met 11.Ke2 en later zelfs 20.Kf3, maar de Duitser gaf geen krimp en ging solide staan. Nadat Gijswijt (in een overigens gelijke stelling) zetherhaling uit de weg was gegaan, kon het foutenfestival een aanvang nemen, ingeleid door de mispeer 31...Te7?. Dat werd al niet op de juiste wijze weerlegd, maar helemaal bont werd het hier:

Gijswijt - Hainke na 34...Tee8

Na 35.Ld6! staat wit geweldig, aangezien 35...Pc7? faalt op 36.Te7!. Na het gespeelde 35.Tf3? staat zwart prima na 35...Pf4+ en de kwal op e1 gaat verloren. Zo niet na 35...Kf7?, wat natuurlijk afgestraft wordt met 36.Le5, maar niet met het gespeelde 36.Lh4? waarna alsnog 36...Pf4+ volgde. Het geval wil nu dat de witspeler dacht dat zwart niet Kf7 maar Kg7 had gespeeld, en dit nota bene ook opgeschreven heeft. Enfin, de winst weggegooid maar net als in ronde 1 bleek de zwartveldige loper voldoende compensatie te bieden voor een zwaarbevochten halfje.

Zwaarbevochten was ook het halfje voor koploper Jasel Lopez. Tegenstander Nathan De Strycker heeft hier zojuist 19.Dg4 gespeeld

De Strycker - Lopez na 19.Dg4

en dreigt daarmee tamelijk opzichtig (nou goed, misschien niet voor iedereen, maar toch) 20.Lxg7, waarna 20...Kxg7 21.Pf5+ een dame kost. Lopez ziet het niet en speelt 19...Lc7, waarna het een wonder is dat zwarts stelling nog speelbaar is na 20.Lxg7 De6 21.Dxe6 (gezien het vervolg was 21.Dd4 wellicht te verkiezen) 21...fxe6 22.Lb2 Lxg3 23.hxg3 en we hebben een eindspel met ongelijke lopers, dat Jasel vakkundig binnen de remisemarge stuurde.

Ook in beide open groepen remises aan de topborden, waardoor in de A-groep Renzo Finkenflugel en Jan Boekelman zich bij de koplopers Tom de Jong, Khom Pham en Rob Bodicker voegden. Met vijf man op een halfje is het hier dringen aan de top. In de B-groep nog altijd Rafael Goudriaan alleen aan kop, maar hij heeft een hele roedel bloederige wolven (zes stuks) achter zich aan op een half punt achterstand.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.